5
(7)

Liniile de cod nu doar au revoluționat societatea noastră, ci ar putea, de asemenea, să salveze lumea. Un algoritm computerizat dezvoltat recent s-a remarcat prin detectarea unui asteroid „potențial periculos” care nu fusese observat înainte. Iar el se află abia la începutul dezvoltării sale.

Asteroizii din apropierea Pământului sunt asteroizi ale căror orbite îi fac să traverseze sau să se apropie semnificativ de orbita Pământului. Din cele peste 30.000 de astfel de obiecte cunoscute, aproximativ 2.300 sunt clasificate ca potențial periculoase. Pentru a fi considerați ca atare, acești asteroizi trebuie să aibă un diametru de cel puțin 140 de metri și să aibă o orbită care să-i aducă la o rază de opt milioane de kilometri de Pământ. Având în vedere potențialul lor distructiv, este esențial să monitorizăm acești asteroizi pentru a înțelege traiectoria lor orbitală și pentru a prezice eventualele impacturi. Înainte de asta, trebuie să-i putem identifica. Având atât de mult cer de acoperit, astronomii se bazează pe algoritmi instalați pe telescoape dedicate. De obicei, acești algoritmi au nevoie de patru imagini ale unui obiect în mișcare luate pe parcursul unei singure nopți pentru a confirma dacă este (sau nu) o rocă spațială reală, ceea ce ne readuce la acest nou instrument.

O echipă de la Universitatea din Washington a anunțat că a dezvoltat un nou software, care este capabil să facă aceeași muncă cu jumătate din numărul de observații pe timp de noapte necesare. Un astfel de algoritm ar putea astfel mări capacitatea observatoarelor de a identifica rapid acești asteroizi potențial periculoși. Acest program, numit HelioLinc3D, s-a remarcat în urmă cu câteva luni prin identificarea unuia dintre aceste obiecte pe care observațiile anterioare le-au ratat. Prin analiza datelor din sondajul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) finanțat de NASA, software-ul a observat un asteroid de 180 de metri lungime. Numit 2022 SF289, obiectul va trece la mai puțin de 225.000 km de orbita Pământului. Deși acest asteroid nu prezintă niciun risc de impact pentru următorul secol și foarte probabil pentru multe milenii care vor urma, detectarea sa a demonstrat capacitățile extraordinare ale HelioLinc3D.

Trebuie spus că noul software nu va întări doar eforturile cercetărilor preexistente cu asteroizi. El a fost proiectat special pentru Observatorul Vera C. Rubin din deșertul Atacama. Telescopul său cu diametrul de patru metri va fi echipat cu o cameră foarte avansată și extrem de sensibilă, capabilă să surprindă imagini din regiuni mari ale cerului cu rezoluție înaltă. Această instalație, care ar trebui să înceapă studiul de zece ani al cerului în 2025, va putea cataloga nu numai asteroizii, ci și „toate obiectele în mișcare”. Acestea includ comete, obiecte trans-neptuniene și alte obiecte interstelare care intră în câmpul său vizual.

În concluzie, dezvoltarea algoritmului HelioLinc3D marchează un progres semnificativ în monitorizarea asteroizilor potențial periculoși. Prin detectarea asteroidului 2022 SF289, acest software și-a dovedit capacitatea de a ne consolida vigilența în fața amenințărilor din cer, cu o eficiență fără precedent. Pe măsură ce Observatorul Vera C. Rubin se pregătește să intre în funcțiune, HelioLinc3D promite să fie un instrument esențial nu numai pentru identificarea asteroizilor, ci și pentru explorarea întregului sistem solar și nu numai. Această tehnologie ar putea fi unul dintre pilonii apărării noastre planetare, demonstrând încă o dată modul în care liniile de cod pot juca un rol crucial în protejarea lumii noastre.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?