5
(9)

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile periculoase ale spațiului, dar nu este atât de permanent pe cât am putea crede. În cadrul Adunării Generale a Uniunii Europene pentru Geoștiințe au fost prezentate noi informații despre o perioadă de acum 41.000 de ani, în care câmpul magnetic al planetei noastre a scăzut foarte mult, iar razele cosmice dăunătoare au bombardat planeta.

Așa cum știți, câmpul magnetic al Pământului ne protejează planeta de atacul radiației cosmice care sosește din spațiu și de particulele încărcate expulzate de Soare. Dar câmpul geomagnetic nu este staționar. Nu numai că nordul magnetic își schimbă poziția, abătându-se de la nordul adevărat (o locație definită geografic), dar ocazional au loc inversări de poli. În timpul acestor inversări, nordul devine sud, sudul devine nord și, în acest proces, intensitatea câmpului magnetic scade dramatic.

Dar există și ceva numit ”excursii” ale câmpului magnetic, perioade scurte în care intensitatea câmpului magnetic scade și dipolul (sau cei doi poli magnetici) cu care suntem familiarizați poate dispărea fiind înlocuit cu poli magnetici multipli. Excursia din Laschamps care a avut loc acum aproximativ 41.000 de ani este printre cele mai bine studiate. Ea a dus la scăderea intensității câmpului magnetic terestru, ceea ce implică o protecție mai scăzută pentru suprafața Pământului de razele cosmice dăunătoare. Perioadele de intensitate scăzută a câmpului magnetic s-ar putea corela cu schimbări majore în biosferă.

Pentru a identifica momentul în care razele cosmice bombardau mai puternic suprafața Pământului, oamenii de știință pot măsura radionuclizii cosmogeni din nuclee, atât din gheață, cât și din sedimentele marine. Acești izotopi speciali sunt produși prin interacțiunea dintre razele cosmice și atmosfera Pământului; se nasc din raze cosmice, deci sunt cosmogenice. Perioadele de intensitate mai scăzută a câmpului paleomagnetic – mai puțină ecranare – ar trebui să se coreleze cu rate mai mari de producție de radionuclizi cosmogenici în atmosferă. Sanja Panovska, cercetătoare la GFZ Potsdam, Germania, își va prezenta descoperirile despre relația dintre intensitatea câmpului paleomagnetic și nuclizii cosmogenici în timpul excursiei lui Laschamps, cu accent pe clima spațială în timpul Adunării Generale 2024 a Uniunii Europene pentru Geoștiințe (EGU).

Variațiile de concentrație ale radionuclizilor cosmogeni, cum ar fi beriliul-10, oferă un indicator independent al modului în care s-a schimbat intensitatea paleomagnetică a Pământului. Într-adevăr, Panovska a descoperit că rata medie de producție de beriliu-10 în timpul excursiei lui Laschamps a fost de două ori mai mare decât producția actuală, ceea ce implică o intensitate foarte scăzută a câmpului magnetic și o mulțime de raze cosmice care ajung în atmosfera Pământului. Pentru a extrage mai multe informații atât din radionuclizi cosmogenici, cât și din datele paleomagnetice, Panovska a reconstruit câmpul geomagnetic folosind ambele seturi de date. Reconstituțiile ei arată că în timpul excursiei lui Laschamps, magnetosfera s-a micșorat când câmpul a scăzut dramatic, „reducând astfel protecția planetei noastre”, a spus ea. „Înțelegerea acestor evenimente extreme este importantă pentru apariția lor în viitor, pentru predicțiile climatice spațiale și pentru evaluarea efectelor asupra mediului și asupra sistemului Pământului”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?