0
(0)

Actorii din industria auto și transporturi investesc în infrastructură de ultimă generație pentru data center, tehnologii de ultimă oră care extrag informații utilizabile din datele colectate de la vehicule, nu doar pentru a îmbunătăți experiența șofatului, ci pentru a mări gradul de siguranță al conducătorului și pasagerilor. Această tendință naște nevoia de noi și moderne dispozitive de stocare, infrastructură de rețea și putere de calcul, care, combinând serviciile de cloud cu puterea de calcul on-board, să fie capabile de prelucrarea imenselor cantități de date colectate de vehicule.

Sunt multe aspecte necunoscute legate de modul în care conduc șoferii flotelor. Neregulile devin evidente pentru managerii flotelor auto doar după producerea accidentelor. Furnizarea din timp a acestor informații esențiale despre stilul și comportamentul șoferilor ar putea oferi managerilor șansa de a îmbunătăți performanțele șoferilor, ar reduce costurile și ar îmbunătăți imaginea corporativă. Un alt beneficiu secundar ar fi reducerea stresului la locul de muncă: toți conducătorii auto, fie că sunt șoferi profesioniști, fie că sunt amatori își doresc să circule în siguranță și să-și cunoască eventualele vulnerabilități.

La fiecare 24 de secunde un om își pierde viața în trafic. Chiar și în Uniunea Europeană, ale cărei șosele sunt considerate printre cele mai sigure din lume, situația rămâne problematică: anul trecut, aproximativ 20 600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, ceea ce reprezintă o creștere de 3% față de 2021, pe fondul reluării nivelurilor de trafic după pandemie. Obiectivul UE și ONU este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030. 

La rândul său, și România se confruntă cu probleme în ceea ce privește siguranța în trafic. Conform statisticilor Comisiei Europene privind siguranța rutieră pentru anul 2020, țara noastră înregistra cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație, în UE. În acest context, proiectul ESDA vine să propună un sistem de asistență dedicat conducătorilor auto care, pe lângă componenta principală de siguranță, introduce și un element de evaluare și reduce în timp riscul de apariție a accidentelor.

Pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului E-SAFETY DRIVING APPLICATION (ESDA), în aceasta cercetare au fost analizate principale inerfețe API de interconectare cu platforme SMART gen Waze și Google Maps. Acestea se bazează pe două tehnologii: Vehicle-to-everything (V2X) și Dedicated Short Range Communication (DSRC).

Vehicle-to-everything

V2X înseamnă Vehicle-to-everything, totalitatea conexiunilor de date ale unui vehicul cu mediul înconjurător.

  • V2V – Vehicle-to-vehicle reprezintă schimbul wireless de informații între vehicule.
  • V2I – Vehicle-to-infrastructure permite vehiculelor schimbul de informații cu dispozitive aflate pe drum sau în apropierea lui.
  • V2P – vehicle-to-pedestrian dintre toate, aceasta pare a fi cel mai dificil de implementat, presupune un schimb de informații între vehicul și dispozitivele mobile ale pietonilor, în scopul avertizării asupra iminenței producerii unui accident.
  • V2N – Vehicle-to-network este similar cu cele precedente dar se referă în particular la schimbul de date al vehiculului cu centrele de date, infrastructura și celelalte vehicule ca întreg.

Principalele provocări în procesele de adopție și implementare sunt legate nu doar de infrastructură sau armonizarea legislației, ci și de respectarea vieții private.

Comunicațiile V2V / V2I reprezintă următorul pas concret spre conducerea autonomă AD.

Tehnologia V2X

Tehnologia V2X (V2V, V2I) permite vehiculelor să partajeze informații între ele sau cu unitățile din infrastructura rutieră RSU (Road Side Unit), spațiile de parcare, precum și cu alte elemente, cu scopul de a preveni posibilele accidente și de a fluidiza traficul.

Pentru diminuarea riscurilor de securitate cibernetică, cheile de criptare pentru comunicațiile V2X sunt scrise și păstrate pe carduri SD (SecureDisk), împreună cu sistemele de operare jurnalele electronice.

Dedicated Short Range Communication (DSRC) și Cellular-V2X (C-V2X)

Dedicated Short Range Communication (DSRC) este o tehnologie de comunicații cu rază scurtă dedicată, care permite schimbul de informații între vehicule și infrastructura rutieră. Este o formă de comunicare wireless utilizată în special în aplicațiile de transport inteligent și vehicule conectate.

Tehnologia DSRC utilizează spectrul de frecvență de 5,9 GHz și permite transmiterea rapidă și sigură a datelor între vehicule și echipamentele infrastructurii rutiere. Aceasta facilitează comunicația între vehicule (V2V), comunicarea între vehicul și infrastructură (V2I), precum și comunicarea între vehicul și pietoni (V2P).

Prin intermediul DSRC, vehiculele pot schimba informații despre poziție, viteză, direcție, starea traficului și alte date relevante. Aceste informații pot fi utilizate pentru a spori siguranța rutieră, a îmbunătăți eficiența traficului și a oferi servicii avansate șoferilor.

Exemple de aplicații DSRC includ avertizarea privind coliziunile, avertizarea privind pietonii, managementul traficului, semafoare inteligente și sisteme de plată a taxelor de drum.

Prezența celor două standarde ridică un anumit grad de dificultate în compatibilizarea globală a vehiculelor produse. Continental vine cu soluția integrării celor două standarde, DSRC și C-V2X, realizând standardul Continental Hybrid V2X care integrează tehnologii 4G și 5G pentru accesul la rețea și transmiterea datelor.

Arhitectura sistemului de comunicații V2X

Topologia rețelei C-V2X


Cercetarea de mai sus s-a derulat în cadrul proiectului “E-SAFETY DRIVING APPLICATION (ESDA)”, Cod SMIS 142406, finantat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2b – Dezvoltarea produselor și serviciilor TIC, a comerțului electronic și a cererii de TIC, Obiectiv Specific OS 2.2 – Creșterea contribuției sectorului TIC pentru competitivitatea economică, Acțiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere, Apelul de proiecte nr. 3.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?