Conform agenției americane NOAA (National Oceanic Athmospheric Administration), luna aprilie a anului 2016 este cea de-a 12-a lună consecutivă de recorduri de temperatură. Conform celor de la NASA – GISS (Goddard Institute for Space Studies), aprilie 2016 este cea de-a 7-a lună consecutivă în care s-au înregistrat temperaturi mai mari decât în lunile aprilie din perioada 1880-2015.
Indiferent cine are dreptate, concluzia e foarte gravă: ultimele luni ne arată un trend accelerat pentru încălzirea globală, influențat direct de activitatea poluantă a omului. Iar autoritățile care continuă să ignore această certitudine nu fac altceva decât să condamne populația la un viitor tragic.
Vorbind strict prin prisma valorilor, aprilie 2016 este a patra cea mai călduroasă lună din istorie, din 1880 încoace (de când au fost demarate măsurătorile temperaturilor globale). Creșterea temperaturii medii gobale în aprilie 2016 este cu 0.50°F mai mare decât precedentul record, al lunii aprilie din 2010. În plus, în emisfera nordică s-a înregistrat cantitatea cea mai redusă de zăpadă din ultimii 50 de ani.
Deși din 2015 asistăm la un puternic fenomen El Niño, care facilitează preluarea de către atmosferă a unei părți din căldura înmagazinată în apele oceanelor și mărilor, oamenii de știință consideră că recordurile de temperatură din ultimele luni sunt foarte puțin influențate de El Niño. În general, El Niño produce creșteri ale temperaturii globale de 0,1-0,2 grade Celsius – însă recordurile din ultimele luni ne arată creșteri de 0,3-0,4 grade Celsius ale temperaturii globale.
Dată fiind influența directă a emisiilor poluante, cauzate de activitatea umană (în principal de arderea combustibililor fosili), cercetătorii nu sunt neapărat surprinși că asistăm la atingerea unor astfel de recorduri. Sunt, însă, alertați de valorile mari de care vorbim și de viteza cu care temperatura globală crește.
Unii cercetători sunt foarte îngrijorați, considerând că există riscuri foarte mari ca deja în 2020 să depășim o creștere de 1,5 grade Celsius a temperaturii medii globale față de finalul anilor 1800, când a început Revoluția Industrială (adică au început să fie explatați pe scară largă cărbunii, petrolul și gazele naturale).
În aceste condiții, devine imposibilă menținerea în targetul unei creșteri de maximum 2 grade Celsius până în 2100. Din păcate, deciziile politice vizând implementarea unei taxe viabile pe carbon sunt amânate, iar subvenționarea sectorului energetic bazat pe combustibilii fosili continuă, susținând astfel și creșterea poluării.
Ne întrebăm ce alte dovezi mai trebuie să aducă oamenii de știință care să demonstreze irefutabil că încălzirea globală e provocată în primul rând de poluarea umană. Din păcate, sunt destul de multe semnale care ne arată că ne apropiem vertiginos de punctul în care orice efort va fi zadarnic. Sau poate că deja am trecut de „the point of no return”?