0
(0)

Aripile iridescente  ale fluturilor tip Morpho par să fie noua senzație în gama de materiale fabuloase tipice regatului animalelor, deoarece ele au (și) rolul de senzori termici ultra-sensibili.

 

Andrew Pris și colegii săi de la Centrul de Cercetare Globală al General Electric, din Niskayuna, New York, au descoperit că structurile arborescente care fac posibilă iridescența aripilor de fluture Morpho prin reflexia luminii sunt niște excelenți senzori termici.

Atunci când căldura, sau radiația în infraroșu, ating arborescențele din aripi, chitina din compoziția acestora se extinde. Acest lucru mărește distanța dintre ramificații, modificând vizibil lungimea de undă a luminii reflectate.

Pentru a spori sensibilitatea aripilor, cercetătorii au prelevat mostre pe care le-au îmbrăcat într-un strat de nanotuburi de carbon cu absorbție termică. Aripile astfel echipate au devenit capabile să indice variații de temperatură de numai 0,018 °C.

Un detaliu remarcabil al noii tehnologii este și miniaturizarea – la mai puțin de un micrometru, sistemul cu pricina este de 20 de ori mai exact decât detectoarele existente.

Dimensiunile reduse ale arborescențelor, dimpreună cu proprietățile chitinei, înseamnă și că acestea se încălzesc și se răcesc foarte rapid, permițându-le să răspundă la modificări mici și scurte de temperatură, potrivit liderului cercetării Radislav Potyrailor.

Într-o zi, senzorii inspirații din aripile fluturilor Morpho ar putea detecta zonele inflamate din organismele oamenilor, sau puncte de frecare în diferite mașinării și mecanisme.

Sursa

Foto

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here