O echipă mixtă formată din cercetători spanioli și australieni a descoperit ceea ce ar putea fi primul exemplu cunoscut de biomaterial capabil să ucidă microbii prin contact direct numai pe baza structurii fizice a suprafeței sale. Potrivit specialiștilor în cauză, aripioarele cicadelor sunt prevăzute cu pilaștri la nanoscară capabili să captureze și să ucidă bacteriile prin dezmembrarea celulelor acestora.
Privite la microscop, susține echipa de cercetători, aripioarele cicadei prezintă un mediu ostil bacteriilor – o abundență de țepi bonți. Atunci când bacteriile ajung pe acești țepi, nu se sparg, cum s-ar putea crede, ci, în schimb, rămân atașate și sunt încet-încet dezmembrate pe măsură ce celulele lor sunt întinse pe suprafața aripioarelor, printre țepi. Este pentru prima oară când cineva observă cum un organism viu respinge microbii folosind doar forma nanotiparului biomaterialului său.
Desigur, primul lucru la care îi duce acest lucru cu gândul pe cei care studiază microorganismele infecțioase, dar și pe noi toți, este posibilitatea dezovoltării unor materiale care ar putea fi folosite încât să ofere același gen de protecție pentru noi. Obiectele cu care interacționăm frecvent ar putea fi tratate și acoperite cu diferite straturi care să exterimne bacteriile și/sau virusurile prin contact fără necesitatea folosirii unor bioagenți poluanți.