0
(0)

Doamnelor și domnilor, copii și bunici, pasionați de astronomie sau de științe în general – vă invităm la ASTROFEST 2018, a treia ediție a Festivalului de Astronomie și Explorare Spațială, organizat de Știință & Tehnică în data de 19 mai, la Biblioteca Națională, începând cu orele 16:00!

Pentru echipa S&T, evenimentul ASTROFEST a devenit o tradiție, fiind dedicat în primul rând amatorilor de astronomie și explorare spațială, dar având și un obiectiv „subversiv”: acela de a le insufla celor mici pasiunea pentru astronomie. Pentru că, să nu uităm, copiii de astăzi sunt, de fapt, exploratorii de mâine ai cosmosului!

Și în acest an, publicul are ocazia de a se întâlni cu Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic acum 37 de ani. De asemenea, vă așteaptă zeci de telescoape profesionale și specialiști, expoziții și workshop-uri de astrofotografie, jocuri interactive și science-show pentru copii, plus alte surprize.

 

  ASTROFEST 2018: PROGRAMUL EVENIMENTULUI  

ASTROFEST 2018 se desfășoară la Biblioteca Națională din București, sâmbătă 19 mai, între orele 16:00 și 22:00, iar intrarea este liberă.

 

ÎNTÂLNIRE EXCLUSIVĂ CU COSMONAUTUL DUMITRU DORIN PRUNARIU

ASTROFEST 2018 marchează 37 de ani de la misiunea spațială a singurului cosmonaut român din acest moment. Publicul are ocazia să-i pună întrebări eroului nostru și să obțină autografe. La întâlnirea cu Dumitru Dorin Prunariu participă și profesorul Alexandru Mironov, senior editor Știință & Tehnică, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio-TV de popularizare a științelor din România.

 

OBSERVAȚII ASTRONOMICE

Seria de observații astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment. Publicul are la dispoziție peste 20 de telescoape profesionale (dintre care două de-a dreptul uriașe!),  puse la dispoziție de Știință & Tehnică, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „AstRomania”. Echipa de astronomi oferă în permanență suport și asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice (*)

  • 16:00 – 19:00. Soarele și petele solare
  • 20:00 – 22:00. Planeta Venus în crepuscul
  • 19:00 –22:00. Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii  precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)
  • 20:30 – 23:00. Planete (Jupiter), sateliții galileeni, roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise

(*) Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteorologice

 

EXPOZIȚIE TELESCOAPE

TELESCOAPE.RO împreună cu Asociația Astronomică URANIA vă oferă oportunitatea să vedeți demostrații de comandă wireless (de pe tabletă sau telefon) a unui telescop MEADE LX850 complet automatizat și pregătit de astrofotografie cu o cameră CCD performantă, într-o EXPOZIȚIE cu multe TELESCOAPE, unde este posibil să găsiți telescopul mult visat, să aflați cum să alegeti un telescop sau cum să construiți un observator astronomic automatizat.

 

CURS DE ASTROFOTOGRAFIE

Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință&Tehnică, susține împreună cu Nikon România un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții la ASTROFEST 2018 pot realiza propriile astrofotografii cu ajutorul echipamentelor profesionale. Cei interesați pot veni cu propriile camere DSLR Nikon pentru o scurtă lecție de astrofotografie între orele 20-21, la standul Nikon Romania.

Zona 3D – colecție de astrofotografii 3D cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, diverse galaxii și nebuloase.

 

PREZENTĂRI INTERACTIVE DE ASTRONOMIE

Membrii Asociației Astronomice URANIA vor face prezentări interactive de astronomie pe un ecran 4K gigant, cu tablete și softuri speciale dedicate. Totodată, ei vor oferi detalii despre cursurile de astronomie pe care le puteți urma la sediul asociației, unde se află un Laborator Interactiv de Astronomie și Astrofizică.

ASTROCLUBUL BUCUREȘTI va oferi de asemenea detalii despre înscriere și activități de observație astronomică.

 

Zona TERRA

Două institute românești de știință vă vor prezenta planeta Terra, cea mai importantă planetaă din Sistemul Solar, de la interior spre exterior, prin expoziții și interactivitate. Institutul pentru Fizica Pământului vă vorbește despre „INTERIORUL”  Terrei, iar Institutul de Stiințe Spațiale (ISS) despre „EXTERIORUL” Pământului.

 

Zona SOARE

Aici vă veți întâlni cu specialiștii de la alte două institute românești de știință care se ocupă cu studiul luminii și al laserilor. IFIN-HH prin ELI-NP va expune „Laserul de la Măgurele”, cel mai important proiect științific din ultimii ani, iar ISS împreuna cu INFPLR vor arăta, printr-un experiment derulat într-un spațiu dedicat, cum se formează și cum arată AURORELE POLARE, precum si alte fenomene specifice interactiilor solar-terestre.

 

Planeterrella – experiment de simulare a interacțiilor solar-terestre

Planeterrella este un dispozitiv experimental impresionant care permite simularea în condiții de laborator a interacției dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic al Terrei. Cu ajutorul acesteia se pot observa găurile coronale din atmosfera Soarelui, magnetosfera terestră împreună cu centurile de radiație Van Allen, aurorele boreală și australă, și nu numai.

Experimentul Planeterrella cu Soarele în partea stângă (sfera mare) și Pământul în partea dreaptă (sfera mică). Se pot observa cu ușurință aurorele boreală și australă în vecinătatea polilor tereștri (dreapta), dar și o gaură coronală solară (stânga). Credit foto: Maximilian Teodorescu.

Experimentul este compus dintr-un clopot de sticlă vidat în interiorul căruia se află două sfere metalice magnetizate conectate într-un circuit electric. Pot fi implementate cu ușurință diverse configurații de simulare care permit vizualizarea directă a unor multitudini de procese fizice specifice sistemului Soare-Pământ.

Planeterrella a fost creată de către Dr. Jean Lilensten de la Institutul de Planetologie și Astrofizică din Grenoble (Franța). Dispozitivul este inspirat de Terrella fizicianului norvegian Kristian Birkeland (1867–1917) ale cărui experimente de pionierat de la sfârșitul secolului al XIX-lea au o importanță majoră în studiul interacțiilor solar-terestre.

Varianta curentă a experimentului a fost dezvoltată de către cercetători de la Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) de pe platforma de fizică București-Măgurele.

 

 

ATELIERE ȘI WORKSHOPURI

Astroclubul București și clubul de astronomie „AstRomania” pun la dispoziția publicului două microscoape pentru observarea detaliilor din meteoriți. Cei prezenți au ocazia să asiste la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie.

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astrofotografie (atelierul este susținut de către președintele SARM, cunoscutul astronom și astrofotograf Valentin Grigore).

Când vedeți macheta rachetei Saturn V, ați ajuns la standul Asociației 4science. Aici vă așteptăm să vă jucați cu planetele din sistemul nostru solar dar să și învățați lucruri noi din domeniul astronomiei și astrofizicii. Vom avea panouri interactive pentru copii și adulți, materiale care să vă ajute să găsiți ușor obiectele de pe cer precum și două instrumente astronomice.

De asemenea, pentru că tehnologia 3D printing începe să devină din ce în ce mai prezentă în domeniul tehnologiilor spațiale, cei de la ResearchX ne propun prezentări interactive, workshop-uri și demonstrații live cu imprimante 3D performante.

 

SPECTACOL PENTRU COPII

Fun Science susține un program special dedicat copiilor participanți la ASTROFEST 2018: „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și care sunt planetele din sistemul nostru solar.

Copiii vor descoperi caracteristicile fiecărei planete din sistemul nostru solar pornind într-o călatorie imaginară și interactivă. Cu „Prietenul nostru Soarele” copiii descoperă ce este energia și lumina, ce fel de stea este Soarele și care este speranța sa de viață.

 

SCIENCE TALK – pe scena festivalului

Echipa Știință & Tehnică, condusă de profesorul Alexandru Mironov, va interacționa cu publicul, dezbătând principalele teme de actualitate din domeniul explorării spațiale și a tehnologiilor spațiale. Editorul S&T pe tehnologie, Claudiu Andone, ne va vorbi despre experiența americană de la fabrica BASF.

De la orele 19, invitatul special al evenimentului domnul Dumitru Dorin Prunariu va urca pe scena festivalului și vă va povesti ce înseamnă călătoria în spațiu, supraviețuirea dincolo de Terra și despre importanța cuceririi spațiale. Va răspunde, în limita timpului, întrebărilor venite din public și va acorda autografe.

 

ASTROFEST 2018 este realizat de Revista Știință & Tehnică împreună cu Fundația Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, în colaborare cu Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, alături de Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii.

 

Parteneri ASTROFEST 2018: BASF, TMK-ArtromNIKONAstroclubul BucureștiAstROmaniaResearchXAsociația Astronomică UraniaTelescoape.roTipRoFun ScienceOrășelul CunoașteriiIa Cu Stele

poza-site-parteneri-3

Parteneri de mobilitate ASTROFEST 2018: Mitsubishi Motors, Segway-Ninebot
Parteneri media ASTROFEST 2018: Radio GuerrillaLibertatea

#astrofest

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?