Astrologia este un subiect care provoacă dezbateri. Mulți oameni nu cred deloc în ea, dar există și cei care sunt interesați, privind cu curiozitate și amuzament declarațiile bazate pe aceasta. Desigur, există și cei care cred cu tărie în astrologie și care consultă opiniile astrelor înainte de a lua o decizie importantă sau de a începe o relație, pentru a verifica compatibilitatea astrală. Problema este că, deși menționarea poziției planetelor și stelelor poate da impresia că astrologia are o bază științifică, mai multe studii au investigat această credință răspândită și până acum nu au găsit nicio dovadă care să sprijine afirmațiile astrologilor.
Un nou studiu s-a concentrat din nou pe această problemă și arată că astrologii manifestă multă încredere… pentru puține rezultate concrete. Multe cercetări științifice au fost realizate pe tema astrologiei, dar până acum nu s-a produs nicio dovadă în favoarea acesteia. În ianuarie 2024, o echipă a încercat din nou să studieze subiectul, pentru a vedea dacă există vreo validitate (fără a se aștepta, totuși, să găsească mai multe dovezi decât cercetările anterioare). Ei au examinat mai multe caracteristici ale unui grup de 308 persoane (de la religiozitate la convingeri politice) și diverse rezultate de viață (precum bunăstarea mentală, realizările și activitatea socială), comparându-le apoi cu semnele zodiacale ale participanților. Nu au găsit nicio conexiune. Totuși, astrologii i-au criticat vehement pentru că au folosit doar semnele solare, în timp ce aceștia susțin că folosesc o hartă astrală mult mai completă. Echipa a decis astfel să colaboreze cu șase astrologi pentru a crea un test mai exhaustiv și mai concludent, pentru a vedea dacă astrologii pot asocia oamenii cu semnele lor zodiacale corecte.
Acest test îmbunătățit a fost apoi prezentat unui grup de 152 de astrologi, pentru a vedea dacă aceștia pot obține rezultate mai bune decât cele obținute întâmplător, prin asocierea a douăsprezece persoane cu semnele lor zodiacale. Majoritatea acestor experți în astrologie erau convinși că vor reuși să realizeze această sarcină cu o precizie mult superioară întâmplării, ceea ce ar fi putut demonstra că harta astrală oferă într-adevăr informații fiabile despre personalitatea și chiar destinul unei persoane.
În timpul cercetărilor, echipa a descoperit că astrologii mai experimentați erau mai încrezători în numărul de persoane dintre cei doisprezece participanți pe care le-au asociat corect (cu o estimare de zece răspunsuri corecte din doisprezece, față de cinci pentru astrologii mai puțin experimentați). Cu toate acestea, în realitate, această încredere sporită nu s-a tradus printr-o performanță mai bună. În cele din urmă, toți au obținut rezultate care corespundeau unei selecții aleatorii de semne zodiacale. Mai rău, cei care se considerau experți de clasă mondială au ghicit corect doar 2,2 semne din cele 12 propuse de echipă, în medie. Conform rezultatelor, niciun astrolog nu a obținut mai mult de cinci răspunsuri corecte din doisprezece, în timp ce mai mult de jumătate dintre aceștia credeau că au reușit să răspundă corect la mai mult de cinci întrebări după ce au terminat testul. „Dacă astrologii, ca grup, ar fi putut obține rezultate mai bune decât întâmplarea, conceperea acestui studiu ar fi susținut concluzia că astrologia funcționează”, afirmă cercetătorii într-o postare pe blog. Cu toate acestea, „astrologii din studiu au obținut rezultate statistic nedistincte de cele ale unei selecții aleatorii.”
Pentru a realiza o analiză cât mai completă și a reflecta mai bine performanțele astrologilor, oamenii de știință au colaborat cu specialiști din diferite școli de astrologie (chineză, occidentală, mayașă etc.). Ei au constatat că astrologii din școala elenistică au obținut cel mai bun rezultat, cu 2,9 din 12 posibile. Totuși, acest rezultat era la fel de slab din punct de vedere statistic ca simpla întâmplare. Echipa a încercat, de asemenea, să determine dacă astrologii erau cel puțin de acord între ei, chiar dacă greșeau în evaluările lor. De exemplu, era posibil ca aceștia să aleagă aceeași răspuns greșit. Totuși, „ratele de acord între astrologi sunt foarte scăzute, variind de la aproximativ 21% la 28%, în funcție de nivelul de experiență. Aceasta sugerează că există puțin consens între astrologi atunci când interpretează aceleași semne, chiar și printre cei cu un nivel înalt de experiență.”
În ciuda acestor rezultate dezamăgitoare, cercetătorii au ținut să sublinieze limitele analizei lor. Ei amintesc, în special, că aceste cercetări nu au fost, deocamdată, evaluate de alți experți (peer-reviewed). Mai mult, ei afirmă că nivelul de experiență al astrologilor a fost auto-declarat, ceea ce adaugă o incertitudine suplimentară. „Un studiu individual nu poate oferi decât dovezi solide legate de o afirmație, nu o dovadă definitivă. Fiecare studiu, inclusiv acesta, trebuie interpretat în contextul altor dovezi.” Pentru moment, toate studiile serioase despre astrologie par să fie de acord cel puțin pe un punct: lipsa de validitate a afirmațiilor astrologice.