Un studiu publicat anul trecut în Olanda arăta că utilizatorii de biciclete prezintă o speranță de viață mai mare cu 6 luni față de cei care utilizează alte mijloace de transport. Studiul, realizat de Universitatea din Utrecht, a analizat comportamentul a circa 50.000 de bicicliști, iar rezultatele sale au fost luate în considerare chiar de Organizația Mondială a Sănătății.
În cifre, studiul ne arată că un biciclist care petrece în medie 11 minute pe zi pe bicicletă are mari șanse să-și prelungească durata de viață cu circa 6 luni. Iar aici matematica devine foarte interesantă: 11 minute pe zi înseamnă 3.906 de minute pe an, respectiv 273.385 de minute într-o perioadă de 70 de ani.
Dacă pe parcursul vieții un om utilizează bicicleta 11 minute pe zi, rezultă că fiecare minut petrecut pe bicicletă îi prelungește viața… cu un minut. Evident, e o concluzie mai mult hazlie, însă, din punct de vedere științific, mersul pe bicicletă se potrivește mult mai bine fiziologiei umane decât sedentarismul din cazul mașinilor, de exemplu.
Mersul pe bicicletă nu e bun doar pentru mușchi, ci și pentru creier. Un studiu din International Journal of Clinical and Diagnostic Research arată că, în momentul în care un om pedalează, crește fluxul sangvin spre mușchi, care primesc astfel mai mult sânge și mai mult oxigen.
Nu doar atât, sistemul cardiovascular trimite mai mult oxigen și nutrienți și spre creier, care astfel produce mai multe proteine, necesare în crearea de noi celule. Cei care folosesc bicicleta regulat prezintă o rată dublă de regenerare a celulelor din creier, ceea ce face regiunile din cortex să comunice mai eficient, rezultatul final fiind abilități cognitive mult îmbunătățite.
Mai mult, cercetătorii au arătat că mersul pe bicicletă ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului. Studiind persoanele cu vârste între 60 și 70 de ani, s-a demonstrat că acei oameni care foloseau frecvent bicicleta prezentau nu doar o condiție fizică mai bună, ci și activități cerebrale superioare celor de aceeași vârstă, care nu foloseau bicicleta.
Probabil unii dintre voi veți spune „nimic nou sub soare”. Într-adevăr, beneficiile mersului pe bicicletă sunt cunoscute de multă vreme. Însă la fel de adevărat este că se fac prea puține lucruri, în special ținând de infrastructură și promovare, pentru a sprijini popularizarea acestor mijloace de transport în rândul marelui public.