0
(0)

Primul experiment școlar care își propune să testeze dacă răsadurile de plante pot prinde rădăcini în condiții de gravitație zero a fost lansat către Stația Spațială Internațională (SSI). Eșantionul, pregătit de Maria Koch, Raphael Schilling și David Geray – trei elevi la un liceu cu profil agronomic din Ravensburg, Germania – a părăsit Centrul Spațial Kennedy, din Florida, la bordul rachetei SpaceX, pe data de 19 februarie 2017, la ora locală 9:39 am.

basf-v3po-stiinta-tehnica-1

Până în prezent, experimentele conduse în condiții de gravitație zero s-au concentrat doar asupra comportamentului de creștere a semințelor. Dacă răsadurile pot fi utilizate pentru cultivarea plantelor în spațiu, eforturile pentru asigurarea hranei astronauților în misiunile spațiale de lungă durată – spre exemplu, spre Marte – ar progresa semnificativ.

Suntem extrem de încântați că am reușit să trimitem răsadurile pe Stația Spațială Internațională”, spune Maria. „Până acum nu s-a mai făcut nicio cercetare cu privire la efectul gravitației zero asupra răsadurilor. Este un moment unic.

Experții BASF în protecția plantelor i-au sprijinit pe tinerii savanți cu diverse cunoștințe specializate în domeniul cercetării, cu consultanță științifică, materiale și echipamente. Pentru a proiecta experimentul, studenții au parcurs un stagiu de practică în cadrul Centrului Agricol BASF, din Limburgerhof, Germania. Pe măsură ce răsadurile vor fi supuse, în spațiu, la diferențe extreme de temperatură și umiditate, vor avea nevoie de protecție împotriva infecțiilor bacteriene sau fungice. În această privință, BASF a contribuit în egală masură cu produse și cunoștințe. Fungicidele BASF ajută plantele să rămână sănătoase atât în timpul cercetării de pe Stația Spațială Internațională, cât și pe parcursul drumului dus-întors.

Acesta este cel mai interesant experiment de teren în care am fost implicat vreodată. Munca în cercetare înseamnă întotdeauna explorarea de noi idei, însă până în prezent, testele noastre nu au părăsit Pământul”, explică Dr. Sebastian Rohrer, Early Fungicide Biology, BASF Crop Protection. „Modul în care BASF abordează inovația se bazează pe asocierea cu alte entități și organizații. Colaborarea cu studenții este un foarte bun exemplu în acest sens – tinerii ca ei vor fi viitorul inovației în agricultură.

Pentru acest experiment, echipa de cercetare formată din studenți a utilizat un răsad de ficus pumila (ficus târâtor), de 15 mm. Planta îndeplinește cerințele stricte de călătorie în spațiu: este suficient de mică pentru a avea loc într-un spațiu limitat și este rezistentă la diferențe de temperatură între 4 și 28°C.

Maria, Raphael și David au plantat cu grijă răsadurile într-un mediu de creștere agar, creat în cutia experimentală de ultimă generație, AFEx Habitat. Cu 36 de ore înainte de lansare, eșantionul a fost livrat echipei de operațiuni NASA. Concomitent cu experimentul din spațiu, va fi realizat și un eșantion de control pe Pământ, pentru a analiza influența gravitației. Maria, Raphael și David, care studiază în prezent agricultura, au început proiectul “V3PO” în 2015, în cadrul unui cerc de știință after-school, la școala Edith-Stein Ravensburg & Aulendorf.

Eșantionul va sta în spațiu timp de 30 de zile, înainte să se întoarcă pe pământ pentru analiza rezultatelor. Acesta a fost primul proiect școlar din Germania acceptat în programul educațional al NASA. Raphael, din echipa V3PO a completat: „În viitor, când agricultura spațială va deveni realitate, probabil că lumea ne va considera pionieri ai domeniului.

 

Despre V3PO
Denumindu-și proiectul “V3PO” (“Vegetative Vermehrung von Pflanzen im Orbit” / “Vegetative Propagation of Plans in Orbit” / “Propagarea vegetativă a plantelor pe orbită”), cei trei studenți, Maria Koch, Raphael Schilling și David Geray, au vrut să afle dacă răsadurile de plante pot fi cultivate în spațiu, pentru a asigura hrană proaspătă pentru participanții la misiunile spațiale. Cei trei au învățat la liceul agricol Edith Stein Ravensburg & Aulendorf. Pe lângă BASF și NASA, V3PO a beneficiat și de susținerea altor sponsori, printre care: Dreamup, mymicrogravity, Ministerul Federal al Economiei și Energiei, Centrul German pentru Călătorii Aeriene și Spațiale, compania de consultanță în afaceri Inside, Airbus și Kreissparkasse Ravensburg.
Despre Divizia de Protecție a Plantelor, BASF
Cu vânzări de peste €5,8 miliarde în 2015, Divizia de Protecție a Plantelor a BASF oferă soluții inovatoare pentru agricultură, terenuri și plante ornamentale, control al dăunătorilor și sănătate publică. Portofoliul nostru extins de ingrediente active, tratamente pentru semințe, control biologic, formule și servicii optimizează producerea eficientă de alimente de calitate și asigură protecție împotriva pierderilor în urma recoltei, a transmiterii de boli contagioase, precum și protecție a clădirilor. Prin intermediul noilor tehnologii și al expertizei acumulate, Divizia de Protecție a Plantelor a BASF susține eforturile cultivatorilor și ale profesioniștilor în domeniul combaterii dăunătorilor pentru a crea o viață și o societate mai bună. Pentru mai multe informații, consultați pagina noastră www.agro.basf.com sau canalele noastre de social media.
Despre BASF
La BASF, creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și cu responsabilitatea socială. Cei aproximativ 112.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în majoritatea sectoarelor și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în cinci segmente: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de peste 70 de miliarde de euro în anul 2015. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS). Informații suplimentare la adresa www.basf.com.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?