Bondarii au un simț cu totul special, pe care îl folosesc pentru a căuta nectarul florilor.
Atunci când pornesc în căutarea nectarului, bondarii se folosesc de capacitatea lor de a detecta și ”vizualiza” câmpurile electrice. Până acum știam că unele vietăți, de exemplu rechinii, au capacitatea de a simți câmpurile electrice, dar este pentru prima oară când se descoperă că și insectele, mai bine zis bondarii, pot detecta și ele câmpurile electrice.
Insectele polenizatoare se folosesc de un mare număr de indicii pentru a detecta care flori au mai mult nectar. Ele folosesc informațiile legate culoare și parfumul florilor, textura petalelor și umiditatea aerului pentru a afla unde găsesc mai mult nectar. Această adaptare este foarte importantă, deoarece permite colectarea nectarului cu un consum minim de energie.
Se mai știa că aripile bondarilor se încarcă cu sarcini electrice pozitive, prin mișcarea rapidă a aerului. Atunci când intră în corola unei flori, electrizarea aripilor îi ajută să colecteze polenul, încărcat electric negativ, care este atras electrostatic de ele. Avem de-a face cu o interacțiune electrostatică între floare și bondar.
Daniel Robert, biolog la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, bănuia că această interacțiune ar putea modifica temporar câmpul electric al florilor și a dorit să afle dacă bondarii ar putea trage vreun folos din aceasta.
Din acest motiv, împreună cu colegii săi, a realizat un experiment. S-a folosit de mai mulți bondari din specia Bombus terrestris, pe care i-a ademenit, cu ajutorul unei momeli din sucroză, în interiorul unei cuști Faraday. Acolo a putut să măsoare sarcina electrostatică a bondarilor. Așa cum era de așteptat, aripile bondarilor erau încărcate electric pozitiv.
În etapa a doua a experimentului, bondarii au fost duși într-un câmp cu petunii (Petunia integrifolia) și a măsurat potențialul electric al florilor. Astfel a constatat că după ”aterizarea” insectelor florile căpătau o mică sarcină electrostatică pozitivă.
Potențialul electric (stînga) și câmpul electric (dreapta) ale unei flori.
În ultima etapă a experimentului, bondarii au fost eliberați pe un câmp cu flori artificiale. Jumătate din aceastea aveau în interiorul lor sucroză și erau încărcate electrostatic pozitiv, în timp ce cealaltă jumătate era neutră din punct de vedere electrostatic, și aveau în interiorul lor o soluție amară. După un timp, bondarii au învățat să detecteze florile care conțineau sucroză.
Atunci când această fază a experimentului a fost repetată, de această dată cu flori artificiale neutre din punct de vedere electrostatic, bondarii nu au mai fost capabili să detecteze florile cu sucroză și aterizau la întâmplare pe florile artificiale. Acest rezultat sugerează faptul că bondarii sunt capabili să detecteze câmpurile electrice ale florilor, pentru a se orienta în căutarea nectarului.
Acest experiment a făcut obiectul unei lucrări publicate în ediția online a revistei Science, în 21 februarie 2012. Nu poate să nu ne atragă atenția ultima frază a rezumatului lucrării: ”Deoarece câmpurile electrice ale florilor se pot modifica în câteva secunde, această modalitate senzorială ar putea facilita o comunicare rapidă dintre flori și polenizatorii lor”. Trebuie să recunosc că, deși este vorba despre o exprimare riguros științifică, există și foarte multă poezie aici.
Surse:Nature News, Detection and Learning of Floral Electric Fields by Bumblebees