Timp de cel puțin un deceniu, adăposturile de lux au atras mulți clienți bogați. Cu toate acestea, unii experți consideră că, în cazul unei apocalipse nucleare, aceste instalații nu vor fi în cele din urmă de mare ajutor. În realitate, utilitatea lor este mai mult psihologică pentru proprietari. Buncărele de lux se înmulțesc de câțiva ani, o modă parțial popularizată de Mark Zuckerberg (Facebook) și adăpostul său gigantic situat sub proprietatea sa din Hawaii. Unele companii și-au făcut bunkeringul de lux mijloacele de existență, inclusiv Strategic Armored & Fortified Environments (SAFE). În meniu, cetăți inexpugnabile dotate cu sisteme de apărare de tot felul, tuneluri de evacuare, săli medicale, elicoptere, nave etc.
Într-un raport, Associated Press (AP News) arată că piața buncărelor valora aproximativ 137 de milioane de dolari în 2023, un număr care ar putea fi în jur de 175 de milioane până în 2030. Cu toate acestea, rămâne o întrebare. : sunt chiar utile aceste adăposturi?
AP News a intervievat-o pe Alicia Sanders-Zakre, coordonator de politici și cercetare pentru Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Ea a explicat că buncărele nu sunt un instrument pentru supraviețuirea unui război nuclear. În realitate, în mod inconștient –pentru proprietari – suportă psihologic posibilitatea unui război nuclear.
Mulți experți sunt de acord asupra unui punct: radiațiile care urmează exploziei unei bombe nucleare mari vor avea impact și asupra oamenilor care se refugiază în astfel de adăposturi. În ciuda stocurilor de alimente care le permit să supraviețuiască ani de zile, singura cale de ieșire rămâne moartea. Dacă se produce o astfel de catastrofă, prăbușirea societăților va fi în mod necesar însoțită de o poluare nucleară fatală. Cu alte cuvinte, singura modalitate de a proteja omenirea de războiul nuclear și de consecințele acestuia este pur și simplu interzicerea acestui tip de arme.
Evident, producătorii de buncăre de lux își vând produsele cu multe promisiuni. Cert este că aceleași promisiuni nu includ schimbarea ultra-radicală în stilul de viață al oricărui supraviețuitor al acestui tip de dezastru. Cu un cost estimat între 500.000 și 10 milioane de dolari, buncărele nu sunt, evident, pentru toate bugetele. Se pare însă că această „cultură” venită din Statele Unite s-a democratizat mai mult sau mai puțin în alte țări, atrăgând tot mai mulți oameni înstăriți. Cu toate acestea, anumite state au integrat această noțiune în propria politică, în special Elveția. Această țară și-a modernizat adăposturile din Războiul Rece cu costuri mari și oferă acum un loc pentru fiecare rezident în caz de război nuclear.