Atunci când au ales să scaneze o statuie a lui Buddha veche de aproape un mileniu, cercetătorii Muzeului Drents din Olanda au avut parte de surpriza vieții lor. Un călugăr budist mumificat, în poziția lotus, care ar fi trăit în jurul anului 1100 d.Hr.
Se presupune că mumia ar aparține maestrului Liu Quan, un membru al Școlii Chineze de Meditație. Pentru a afla mai multe, specialiștii muzeului au transportat statuia, împreună cu bizarul său conținut, la Centrul Medical Meander din Amersfoort, acolo unde a fost supusă unor teste amănunțite. Astfel, s-a aflat că organele interne ale călugărului au fost îndepărtate, iar în interiorul trupului său au fost introduse manuscrise cu caractere chinezești. Cel mai probabil, Liu Quan a ales să se automumifice pentru a deveni un „Buddha viu”.
Practicată cu precădere în Japonia, automumificarea reprezenta un proces extrem de dificil pe care călugării trebuiau să îl urmeze. Procesul începea cu o dietă strictă, bazată pe nuci și semințe, care dura 1.000 de zile, totul pentru a îndepărta grăsimile corporale. Apoi, pentru alte 1.000 de zile, pretendentul trebuia să urmeze o altă dietă, bazată pe rădăcini și ierburi tari. La finalul acesteia, călugărului îi erau administrate ceaiuri vomitive, în care erau introduse anumite doze de otravă. Stările de vomă înlăturau rapid fluidele corporale, în timp ce organismul devenea mult prea otrăvitor pentru a mai fi consumat de bacterii și insecte.
În momentul în care călugărul era practic un schelet viu, era introdus într-un mormânt de piatră, în poziția lotus, echipat cu un tub de ventilație și un clopoțel. În fiecare zi, călugărul trebuia să sune o dată clopoțelul pentru a anunța că încă este viu. Atunci când nu o mai făcea, tubul de ventilație era închis, iar mormântul sigilat. Urma o așteptare de 1.000 de zile, la finalul căreia mormântul era deschis pentru a se vedea dacă procesul de mumificare a reușit. Dintre sutele de tentative, doar câteva au reușit cu succes.
Nu se știe încă modul prin care au fost îndepărtate organele interne ale lui Liu Quan, și nici momentul în care a fost făcută această operațiune. Statuia lui Buddha se află în prezent la Muzeul Național de Istorie Naturală din Budapesta, acolo unde poate fi vizitată până în luna mai.