Dacă v-ați mirat auzind că un unicorn este posibil să fi existat, nu vă alarmați. Nu este vorba despre un cal cu un corn în frunte, așa cum este ilustrat în basme, ci despre o specie dispărută de rinocer lânos, Elasmotherium sibiricum. O specie despre care se credea că dispăruse acum circa 350.000 de ani. Însă rinocerul dispărut le-a rezervat o surpriză de proporții paleontologilor.
Un craniu de Elasmotherium aflat într-o stare foarte bună de conservare a fost scos la lumină în Kazahstan, mai precis lângă satul Kozhamzhar din regiunea Pavlodar. Analiza resturilor fosile a demonstrat însă că animalul a murit acum maxim 29.000 de ani, cu mult după data presupusă a extincției acestei specii.
„Este vorba despre un mascul masiv, probabil cel mai mare descris în literatura de specialitate. Însă proporțiile sale sunt unele tipice. Probabil este vorba despre un exemplar ajuns la o vârstă remarcabilă”, susține Andrei Shpanski, unul dintre paleontologii ruși care a făcut descoperirea.
Aria în care se regăsea un astfel de animal erau una uriașă, aproape întreaga Siberie și până în Kazahstanul de azi. Este posibil, susțin specialiștii ruși, ca această specie să fi descoperit un refugiu în Kazahstan, pe când semenii lor siberieni erau deja dispăruți. Sau este posibil ca acești rinoceri să fi migrat pe distanțe uriașe. Cert este că ei au supraviețuit cu peste 300 de milenii mai mult decât se crezuse vreodată că au făcut-o.