4.3
(3)

Potrivit unui studiu recent, anul 2023 a fost sinonim cu o scădere semnificativă a absorbției de carbon de către păduri și sol. Dar care sunt consecințele acestui colaps asupra încălzirii globale?

Reziliența sistemelor Pământului dezvăluie din ce în ce mai mult liniile de falie. De obicei, solurile, pădurile, oceanele și alte absorbante de carbon absorb aproximativ jumătate din toate emisiile de carbon umane. CUn studiu al Serviciului Forestier al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), publicat în revista Nature, sugerează un fenomen foarte îngrijorător. Se vorbește despre o prăbușire, posibil temporară, a cantității de carbon absorbită de soluri și păduri în 2023. Mai exact, în 2023 solurile și pădurile au absorbit între 1,5 miliarde și 2,6 miliarde de tone de CO2 doar față de 9,5 miliarde în 2022. Două fenomene poartă o mare parte din responsabilitatea acestui declin: incendiile care au devastat mai multe zone din Canada și seceta extremă în Amazon.

De remarcat faptul că prăbușirea absorbției de carbon pe uscat nu a fost, evident, luată în considerare în prognozele climatice. Totuși, tot vorbim de o scădere în raport cu o cantitate de CO2 care corespunde la șase luni obișnuite de emisii din Statele Unite. Potrivit experților, este chiar posibil ca această situație să deschidă calea către încălzirea globală mai repede decât se aștepta.

În absența unei tehnologii miraculoase capabile să elimine rapid carbonul din emisiile umane, rezervoarele naturale de carbon reprezintă astăzi singura modalitate de a absorbi parțial poluarea. De asemenea, în 2023, emisiile de CO2 au atins un record: 37,4 miliarde de tone. Prăbușirea absorbției de carbon de către pământ este o reacție neprevăzută și, prin urmare, ridică întrebări. Ar trebui să continuăm să ne bazăm pe aceste rezervoare naturale de carbon în măsura în care comportamentul lor devine dificil de prezis?

În orice caz, modelele existente sunt de acord asupra unui punct cheie: absorbantele terestre și oceanice de carbon vor scădea din cauza încălzirii globale. Datele care lipsesc sunt cele care arată cât de repede se va produce această scădere. Aceleași modele sugerează că acest lucru se va întâmpla în următoarea sută de ani, dar, din păcate, s-ar putea ca totul să se accelereze.

Încă o dată, adevărata soluție este să ajungem în miezul problemei și nu doar să ne bazăm pe absorbantele naturale de carbon și pe posibila apariție a tehnologiei care salvează vieți. Pentru autorii studiului, emisiile de combustibili fosili din toate sectoarele trebuie, prin urmare, reduse cât mai repede posibil.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?