Știți care prădător inspiră cea mai mare teamă în regnul animal? Ursul, leul, orca sau lupul au de ce să-și facă griji…
Oamenii sunt adesea descriși ca super-prădători datorită capacității lor de a domina și de a influența semnificativ ecosistemele, atât prin abilitățile lor cognitive, cât și prin dezvoltarea tehnologiilor. Omul este astfel capabil să supraviețuiască în marea majoritate a mediilor terestre, de la deșerturile aride până la regiunile polare, datorită capacității sale de a-și construi adăposturi și îmbrăcăminte, sau de a găsi surse variate de hrană. Abilități care nu sunt lipsite de impact asupra faunei și florei locale, afectând biodiversitatea și dinamica numeroaselor populații de animale și plante. Domesticirea anumitor animale pentru hrană, muncă sau companie a reușit, de asemenea, să transforme multe specii și rolul lor în ecosisteme.
Potrivit unui nou studiu, publicat în revista științifică The Proceedings of the Royal Society B, în ciuda locului pe care oamenii îl ocupă în lanțul trofic, evaluat la același nivel cu hamsia, ei sunt cel mai de temut prădător dintre toți. Cercetătorii au putut studiat reacția mai multor animale, inclusiv căprioare, canguri și opossum, față de prădătorii lor naturali (câini, lupi sau diavoli din Tasmania) și să o compare cu cea pe care au adoptat-o în fața oamenilor. Scopul a fost de a evalua teama manifestată de aceste pradă atunci când se confruntă cu aceste două tipuri de prădători. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au folosit sisteme automate de răspuns comportamental, tehnologii concepute pentru a identifica automat la acțiuni sau comportamente specifice și pentru a înregistra reacțiile animalelor la zgomotele prădătorilor, indiferent dacă aceștia sunt oameni sau alte animale. Comportamentul acestor prăzi a fost analizat și ca răspuns la înregistrările sonore ale neprădătorilor (oi și alte ierbivore). Rezultat: animalele manifestă adesea o teamă mai mare față de oameni decât față de prădătorii lor naturali.
Acest nou studiu nu este singurul care trage astfel de concluzii: multe investigații științifice dezvăluie că fauna sălbatică a lumii reacționează mult mai puternic la prezența oamenilor decât la cea a prădătorilor lor naturali.