Într-o publicație recentă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a extins lista de agenți patogeni care ar putea cauza următoarea pandemie globală. Aceștia sunt așa-numiții agenți patogeni prioritari. Prin urmare, diverși viruși și bacterii au intrat în această listă nu foarte liniștitoare.
În urmă cu aproximativ cinci ani, coronavirusul SARS-CoV-2 (Covid-19) a declanșat o pandemie în Wuhan (China). Potrivit datelor, virusul a ucis până la șapte milioane de oameni în întreaga lume. De mai bine de un an, viața a revenit la normal, dar rămâne o întrebare: când va avea loc următoarea pandemie globală și care va fi agentul patogen responsabil? OMS a publicat o listă actualizată a așa-zișilor agenți patogeni prioritari, adică capabili să declanșeze o nouă criză globală de sănătate. Au fost apoi identificați mai mulți viruși noi. Nu mai puțin de 200 de oameni de știință au lucrat la această nouă listă, analizând date despre 1.652 de specii de agenți patogeni pentru a identifica cele mai îngrijorătoare amenințări. În ceea ce privește metodologia, oamenii de știință au acum o abordare mai holistică și mai sistematică. Astfel, deși lista conține încă viruși izolați, acum include familii întregi de viruși și bacterii care pot provoca pandemii. În plus, obiectivul a inclus dorința de a identifica lacunele critice de cunoștințe care trebuie umplute.
Noua listă a OMS include coronavirusuri din grupul Sarbecovirus, inclusiv faimosul SARS-CoV-2. Acestea sunt acum subgrupuri și nu mai sunt entități virale izolate. Au sosit și alți agenți mai puțin mediatizați, dar destul de îngrijorători, în special virusul dengue și cel al gripei A (în special subtipul H5). Să menționăm și virusul variolei maimuței care a provocat o nouă pandemie în 2022, în ciuda primei eradicări a bolii în 1980. Mai menționăm și virusul Nipah despre care s-a vorbit mai ales în India în 2021 și în prima jumătate a anului. 2024. Printre celelalte organisme prezente în noua listă, găsim nu mai puțin de cinci bacterii. Ele sunt responsabile de boli și alte afecțiuni precum holera, dizenteria, pneumonia, ciuma și chiar diareea.