5
(3)

În Elveția, oamenii de știință explorează calea bioluminiscenței pentru a transforma orașele în spații care se luminează natural. Bazată pe lemn, această soluție ar putea să răspundă unei probleme particulare, și anume reducerea poluării luminoase și a amprentei de carbon a orașelor.

Când se lasă noaptea, apar multe lumini artificiale. Mai degrabă agresive, ele reprezintă în mare parte poluarea luminoasă din orașe. În plus, aceste lumini consumă multă energie și contribuie în mod semnificativ la amprenta de carbon a orașelor. Fenomenul este de asemenea global și, din păcate, a tinde să se accelereze în ultimii ani. Într-un studiu, publicat în Advanced Science, o echipă de la Laboratorul Federal pentru Testarea și Cercetarea Materialelor (EMPA) din Elveția a detaliat cele mai recente cercetări. Obiectivul său este de a face lemnul luminiscent pentru a oferi iluminare naturală de noapte și, astfel, a reduce poluarea luminoasă și amprenta de carbon a spațiilor urbane. „Lemnul natural luminos a fost descris pentru prima dată în urmă cu aproximativ 2.400 de ani de către filozoful grec Aristotel”, a spus Francis Schwarze, cercetător în micologie și conducător principal al lucrării.

Autorii studiului și-au concentrat atenția asupra ciupercii Desarmillaria tabescens, un parazit al lemnului. Acesta din urmă produce în mod natural o anumită substanță, luciferina, care emite o lumină verde după activarea ei printr-un proces enzimatic. Cercetătorii au spus că au cultivat ciuperca pe lemn de balsa cu scopul de a obține o structură biohibridă. Astfel, lemnul traversat de filamente ale ciupercii devine verde pe întuneric. Cu toate acestea, trebuie să știți că ciupercile au nevoie de o perioadă de incubație de trei luni pentru a-și obține bioluminiscența maximă. Mai mult, mostrele de lemn de balsa au absorbit de opt ori greutatea lor în umiditate în această perioadă înainte de a permite reacția enzimatică în contact cu aerul.

Conform primelor măsurători efectuate prin spectroscopie de fluorescență, lumina verde cu o lungime de undă de 560 de nanometri a fost obținută după aproximativ zece ore și poate dura în jur de zece zile. Cercetătorii încearcă acum să optimizeze parametri precum luminozitatea și timpul de incubare. Scopul final este de a obține panouri luminiscente mai eficiente, care sunt disponibile mai rapid.

Este posibil ca într-o zi, elementele bioluminiscente să poată ilumina în mod natural anumite spații noaptea din oraș. Cu toate acestea, soluția ar trebui să se adapteze și zonelor mai rurale sau greu accesibile. Un tip de copac luminiscent ar putea ilumina clădirile de locuințe, poteci sau alte zone. În plus, această cercetare ar putea fi extinsă, deoarece există peste 70 de specii de ciuperci, precum și mai multe specii de animale capabile de bioluminiscență.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?