5
(2)

Recent, un institut australian a publicat noi informații despre Marea Barieră de Corali. Se pare că vestea este foarte proastă, iar oamenii de știință văd în special o mortalitate record a coralilor. În prezent, cel mai mare ecosistem de pe planeta noastră se confruntă și cu un lanț teribil de evenimente climatice.

Un subiect ecologic major, Marea Barieră de Corali apare destul de des în mass-media științifică. În 2022, Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) a evidențiat în mod deosebit apariția unui al șaselea episod de albire într-un sfert de secol. De fapt, 60% din suprafața recifului a fost afectată de albire severă. Într-o postare din 19 noiembrie 2024, Institutul Australian de Științe Marine (AIMS) a comunicat noi date despre Marea Barieră de Corali. O cifră atrage atenția: pe cele douăsprezece recife studiate, mortalitatea coralilor poate ajunge între 11 și 72% față de nivelurile observate înainte de vara lui 2024. AIMS menționează și un „cocktail devastator”: albirea masivă și trecerea două cicloane însoțite de inundații cumplite. Acesta ar fi astfel cel mai mare declin anual de când guvernul australian a început observațiile în urmă cu 39 de ani.

Sub efectul încălzirii globale, coralii suferă de creșterea temperaturii apei. Apoi își expulzează algele microscopice simbiotice. Relația dintre corali și aceste alge este esențială. Datorită fotosintezei, ele oferă coralilor energia de care au nevoie, iar acestea din urmă oferă protecție algelor. Rezultă că dacă temperatura este prea mare, algele produc substanțe toxice pentru coral, forțând astfel expulzarea acestora. Dacă încălzirea persistă, coralii ajung să se înălbească și să moară.

Această mortalitate excepțională a afectat în principal acroporele, un tip de coral cunoscut pentru creșterea sa rapidă. Pentru cercetătorii australieni, Marea Barieră de Corali este capabilă să se regenereze, dar rezistența sa are limite. Mai mult, studiul vizează doar o duzină de recife, astfel că cel mai rău este de temut pentru întregul ecosistem.

Pentru oamenii de știință AIMS, Australia trebuie, așadar, să ofere un răspuns politic la problemă, dar adevărul este că optimismul nu este cu adevărat în regulă. Într-adevăr, țara a susținut de mult combustibilii fosili, de care depind o bună parte din veniturile sale. Sarcina va fi deosebit de dificilă, deoarece Australia se află sub influența unor lobby-uri miniere puternice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?