0
(0)

Potrivit unui studiu realizat de Royal Society din Marea Britanie, Pechinul va deveni prima putere mondială în ceea ce privește creativitatea teoretică și tehnologică. China investește în fiecare an în cercetare 100 miliarde de dolari.

 

În 2013, producția științifică a țării care a dat lumii hârtia, busola și praful de pușcă (după decenii în care a copiat tehnologiile occidentale), ar putea-o depăși pe cea a Statelor Unite; cel puțin aceasta este concluzia studiului realizat de cercetătorii de Royal Society din Marea Britanie, dat publicității recent de BBC.

Potrivit lui Chris Liewellyn Smith, șeful echipei de cercetători britanici, această profeție se bazează pe tendința cercetării științifice în ultimii 15 ani. Astfel, dacă în 1996, numărul studiilor publicate de cercetătorii americani în revistele științifice internaționale se ridica la 296.513, iar cele ale cercetătorilor chinezi la 25.474, adică mai puțin de a zecea parte, de-atunci înainte, ritmul producției americane s-a cam „împotmolit”: în 2008 a fost de 316.317 lucrări publicate, cu o creștere modestă de 8% în 12 ani, în timp ce, tot în 2008, cercetătorii chinezi publicau 184.080 comunicări științifice.

Dacă aceste tendințe s-ar menține neschimbate, China ar fi „programată” să depășească Statele Unite în 2020; numai că proiecțiile anunță un declin progresiv al producției științifice americane și dacă ele vor fi confirmate, déjà din 2013 chinezii vor ieși primii în întrecerea mondială a productivității științifice. Iar în spatele lor, potrivit studiului, în ordinea „numerelor de pe tricou”, se vor situa Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, India, Franța, Japonia și Brazilia.

Explicația supremației chineze? În opinia lui Liewellyn Smith, aceasta este de natură strict economică: din 1996 până în prezent, Pechinul a crescut cu 20% investițiile în cercetare, acestea ridicându-se în prezent la 100 miliarde de dolari pe an.
Sursa: La Stampa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here