În cadrul unui studiu recent realizat în China, cercetătorii au făcut progrese în înțelegerea halucinațiilor auditive la persoanele schizofrenice. Acest lucru a fost posibil datorită unui examen care a măsurat și înregistrat activitatea electrică a creierului: electroencefalograma.
Descrisă ca o patologie psihiatrică cronică complexă, schizofrenia face uneori titlurile în presa științifică. În 2017, de exemplu, un experiment de realitate virtuală realizat în Belgia ne-a permis să ne cufundăm în viața de zi cu zi a unui schizofrenic. Manifestată în primul rând printr-o pierdere semnificativă a contactului cu realitatea, care poate lua mai multe forme, această tulburare psihotică ar afecta aproximativ 0,72% din populație la un moment dat în viață.
O echipă de la NYU Shanghai (China) a publicat un studiu pe această temă în revista Plos Biology. Cercetătorii au explicat că au reușit să înțeleagă originea halucinațiilor auditive la anumiți schizofrenici. Persoanele afectate aud voci din propriile gânduri pe care nu le pot distinge de sunetele externe. Cu alte cuvinte, ei au impresia că o persoană invizibilă comunică cu ei. În acest caz, oamenii de știință chinezi au cartografiat undele cerebrale ale acestor pacienți folosind monitoare electroencefalografice. Acest lucru le-a permis să detecteze activitatea anormală din creierul lor. Studiul a implicat aproximativ patruzeci de pacienți, dintre care douăzeci au avut deja halucinații auditive și douăzeci care nu au avut niciodată. Potrivit oamenilor de știință, disfuncțiile în semnalele de descărcare corolare sunt cauza acestor halucinații. Acesta este motivul pentru care pacienții continuă să își perceapă gândurile în acest mod. Oamenii de știință au identificat, de asemenea, activarea imprecisă a copiei de eferență, care contribuie la consolidarea percepției sunetelor provenite din gânduri. Prin urmare, persoanele cu schizofrenie au dificultăți în a distinge realitatea de imaginație, din cauza problemelor legate de legătura dintre sistemele motor și auditiv. În cele din urmă, aceste persoane sunt incapabile să își diferențieze propriile gânduri de lumea exterioară.
Cercetătorii speră să utilizeze datele studiului pentru a perfecționa cercetările privind tratamentele pentru schizofrenie. În cele din urmă, această cercetare ar putea duce la îmbunătățirea terapiilor actuale sau la dezvoltarea de noi tehnici pentru accelerarea recuperării persoanelor cu schizofrenie. Conform unei publicații a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2022, aproximativ 24 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de schizofrenie, adică una din 300. Prin urmare, căutarea de tratamente și îmbunătățirea terapiilor existente reprezintă în mod clar o problemă de sănătate publică.