5
(7)

Până acum, activitatea cerebrală a pisicilor nu fusese niciodată înregistrată. Un studiu recent efectuat în Quebec a făcut acum acest lucru posibil. Potrivit cercetătorilor, metoda ar putea fi utilă pentru a evalua mai bine durerea cronică a micilor noastre feline și pentru a dezvolta noi tratamente.

La Universitatea din Montreal (Canada), cercetătorii din domeniul farmacologiei animale au realizat mici căciulițe de lână pentru pisici. Totuși, acestea nu sunt căciulițe normale, deoarece au fost echipate pentru a înregistra electroencefalogramele (EEG) pisicilor. Până în prezent, acest tip de test nu a fost efectuat niciodată pe pisici treze.

Studiul cercetătorilor din Quebec, care urmează să fie publicat în Journal of Neuroscience Methods ar putea fi foarte util. Potrivit lui Aude Castel, profesor asistent de medicină veterinară, și coautor al studiului, electroencefalogramele ar trebui să facă posibilă evaluarea precisă a durerii cronice la pisici și, eventual, dezvoltarea de noi tratamente. Un exemplu este osteoartrita, care provoacă durere la aproape un sfert dintre pisici. Cu vârsta, durerea se intensifică, dar nu există niciun tratament. Acest studiu ar putea deschide calea pentru tratamente precum aromaterapia sau terapia cu lumină.

Electroencefalogramele sunt capabile să arate răspunsurile neuronale ale pisicilor la durere într-un mod neinvaziv. În acest fel, poate fi evaluată eficacitatea tratamentelor. Trebuie spus că, până acum, singurele tratamente testate au fost pe feline sedate și adormite. Plasând electrozi pe capul a unsprezece cobai, echipa lui Aude Castela a înțeles rapid de ce vechile teste erau efectuate în acest fel. Pisicile care suferă de osteoartrită își scutură foarte mult capul, ceea ce face măsurătorile EEG foarte dificile. „Potențialele evocate în urma stimulării mecanice și olfactive au fost identificate la pisicile treze cu ajutorul EEG. Această metodă face posibilă studierea activității cerebrale la animalele cu durere cronică și modularea acesteia prin stimulare senzorială”, se arată în studiu. Aceste căciulițe inteligente nu sunt doar plăcute din punct de vedere estetic. Ele sunt capace cu cârlige care țin electrozii ferm în poziție, împiedicând pisicile să se joace cu firele și senzorii. Căciulițele le-au permis cercetătorilor să studieze în detaliu fluctuațiile durerii și ar trebui să fie folosite din nou în experimentele viitoare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?