0
(0)

Specialiștii în neurologie ai Universității din California-Berkeley (UCB) au dezvoltat un sistem capabil să înregistreze activitatea vizuală a creierului uman și să o reconstruiască sub formă de videoclipuri digitale. Probabil, la un moment dat, acest procedeu va permite cel puțin descifrarea și redarea viselor pe ecranele computerelor.

 

Potrivit profesorului Jack Gallant, neurolog și coautor al studiului, publicat ieri în jurnalul Current Biology, realizarea deschide o fereastră către „filmele din mintea noastră”.

Cercetătorii au folosit trei subiecți diferiți pentru acest experiment. Aceștia au fost expuși la două grupuri diferite de videoclipuri de prezentare ale unor filme, în timp ce un sistem de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) le înregistra fluxul sanguin la nivel cerebral, prin cortexul vizual al creierelor lor.

Înregistrările cerebrale au fost apoi introduse într-un program de computer care le-a divizat în pixeli tridimensionali denumiți voxeli (pixeli volumetrici). Acest proces decodifică semnalele cerebrale generate de observarea imaginior în mișcare, corelând informațiile despre formă și mișcare din filme cu acțiuni ale creierului specifice în acest sens. În cadrul procedurii, computerul a învățat, progresiv, cum activitatea vizuală prezentată pe ecran corespundea cu activitatea cerebrală a subiecților, trasând astfel niște tipare.

După prelucrarea acestor informații, un alt grup de videoclipuri a fost folosit pentru a fi reconstruit din mințile subiecților. Computerul a analizat 18 milioane de secunde de filmulețe YouTube aleatorii, construind o bază de date de posibile activități cerebrale pentru fiecare clip, pe baza tiparelor observate anterior.

Dintre toate aceste filmări, software-ul a ales o sută de videoclipuri, care au provocat o activitate cerebrală mai compatibilă cu imaginile urmărite de subiecți, și le-a combinat într-un film final. Deși filmul rezultat are o rezoluție mică și este neclar, reflectă în mod evident o potrivire a imaginilor din creier cu videoclipurile propriu-zise urmărite de subiecți.

Deși se află la început, potențialul pe care noua tehnologie îl afișează este uriaș, deoarece reprezintă primul pas către a cerceta direct ceea ce creierele noastre văd și chiar imaginează.

Este pentru prima oară în istorie când activitatea cerebrală a fost decodificată și reconstruită sub forma unor imagini în mișcare pe ecranul unui computer. Date fiind atât creșterea explonențială a capacității de calcul a computerelor, cât și înțelegerea noastră tot mai cuprinzătoare a biologiei umane, este de presupus că activitatea cerebrală va putea fi sondată fără probleme în viitorul nu foarte îndepărtat.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here