Urme ale mineritului străvechi, în special pentru plumb, erau cunoscute în Grecia, și datau de acum circa cinci milenii, însă extragerea argintului nu fusese cunoscută decât de acum 3.500 de ani. Însă o echipă mixtă de arheologi din Grecia și Franța a descoperit recent unul dintre cele mai ample sisteme de tuneluri folosite la minerit din Europa, sistem care datează chiar din Neolitic.
Peste cinci kilometri de galerii, unele extrem de greu accesibile chiar și speologilor din ziua de azi, poartă urmele extragerii de argint încă de acum 5.200 de ani, o descoperire care schimbă din temelii concepțiile despre capacitatea oamenilor din neolitic de a extrage astfel de minereuri. Conform specialiștilor care au fost nevoiți să folosească drone pentru a explora anumite părți ale galeriilor, condițiile în care erau nevoiți să lucreze minerii din acea perioadă erau incredibil de grele. Cel mai probabil, această muncă era efectuată de sclavi care erau condamnați la o viață de întuneric și chin în tunelurile prin care abia se poate strecura o persoană. Urme de ceramică, inscripții sau urme de fum de pe pereții galeriilor arată că acestea au fost folosite pentru mii de ani, până la epuizarea minereului de argint.
Descoperite în orașul grec Thorikus de pe maul Mării Egee, aceste mine străvechi au stat la baza dominației ulterioare a Atenei în lumea elenistică, precum și a ridicării spectaculoase a civilizației miceniene înaintea acesteia.