Astronomii sunt entuziasmați, deoarece pot analiza mai bine ciudata cometă PanSTARRS (C/2016 R2) care se apropie de soare dinspre orbita lui Marte. În fiecare zi, din coada cometei se răspândesc în spațiu nori de gaze, în timp ce jeturi gazoase se răsucesc ciudat în jurul corpului cometei. Imaginea a fost surprinsă de astronomul amator Gerald Rhemann prin-un telescop de 12 inch, cu o expunere ghidată de 56 de minute.
Comportamentul cometei este explicat de monoxidul de carbon – specialiștii de la Radio-Observatorul din Arizona au calculat că, în fiecare secundă, cometa ejectează 4,7×1028 molecule de CO. Ceea ce explică și interesanta culoare albastră: CO poate sublima (trece brusc din stare solidă în stare gazoasă) la temperaturi de -248°C, fiind nevoie de o cantitate mică de energie solară pentru ca depozitele înghețate de monoxid de carbon să se transforme în jeturi și nori gazoși.
Prezența cantităților masive de monoxid de carbon în această cometă nu e un mister, deoarece oxigenul și carbonul sunt cele mai întâlnite elemente chimice din spațu, după hidrogen și heliu. C și O provin din „cuptoarele” stelelor prin nucleosinteză, exploziile solare împrăștiind aceste elemente în spațiu, unde se „cuplează” în mod natural.
Monoxidul de carbon interstelar a fost descoperit în 1970, prin intermediul radiotelescoapelor, iar astăzi îi ajută pe specialiști să analizeze gazele moleculare din galaxiile îndepărtate. Iar astronomilor le oferă un spectacol celest unic.
Foto: Spaceweather.com