În premieră internațională, cercetătorii australieni și-au dat seama cum pot reprograma osteocitele (celulele osoase) și celulele adipoase adulte astfel încât să formeze celule stem capabile să regenereze orice tip de țesut depreciat din corpul omenesc. Astfel, în curând, ne vom putea regenera țesuturile deteriorate la fel ca salamandrele.
Specialiștii Facultății de Medicină din cadrul Universității New South Wales au dezvoltat o tehnică prin care au reușit să anuleze caracteristicile specifice ale celulelor adulte, făcându-le să se multiplice în tipuri de celule diferite – mecanism cunoscut ca „pluripotență”. Acest lucru înseamnă că noile celule sușă (stem) pot, teoretic, repara orice rană din corp, de la vertebre secționate și până la degenerări articulare și musculare. Rezultatul este important, deoarece nu există în prezent celule adulte capabile să regenereze în mod natural tipuri diferite de țesut.
Pentru a crea noul tip de celule stem, cercetătorii au extras celule osoase și grase umane și le-au tratat, timp de două zile, cu doi compuși: 5-Azacytidine (AZA) și factorul de creștere derivat din plachete AB (PDGF-AB). Acest lucru a declanșat procesul de diferențiere – adică celulele au fost readuse la starea embrionară de celule stem pluripotente. Apoi, au fost depozitate în PDGF-AM timp de câteva săptămâni, până când au devenit celule iMS, capabile să repare orice țesut.
Momentan, cercetătorii verifică dacă celulele adipoase reprogramate în celule stem multipotente (iMS) pot repara țesutul distrus în cazul șoarecilor, urmând ca testele pe subiecți umani să înceapă spre finele anul 2017.