NU SUNTEM EXCEPȚIONALI… Una dintre cele mai percutante și apetisante prezentări de la TEDxCluj 2016 – eveniment prestigios și cu un succes de public remarcabil (sold-out, peste 550 de tineri din cei 850 de spectatori), la care revista noastră a fost partener media – a aparținut antropologului „dilematic” Vintilă Mihăilescu și a avut ca temă excepționalismul românesc. Într-o epocă în care din ce în ce mai mulți tineri blazați și apatici, alături de gospodine credule și candide, o pleiadă nesfârșită de entuziaști ai teoriilor conspirației și ai fenomenelor paranormale, plus șarlatani și impostori de tot soiul – cu toții dezgustați și „neîngurgitați” de prezent –, se retrag într-un trecut (al locurilor, al oamenilor) din ce în ce mai idealizat (România și istoria ei mai nouă și mai veche se transformă, mai degrabă, într-un ținut fantasy, populat de creaturi uimitoare, mitologice, rupte de orice realitate istorică – sindromul Paradisului Pierdut, cum ar spune politologii) și cad pradă, înfierbântați, unei non-realități pseudo-științifice (susținută de credințe iresponsabile – vezi mișcarea anti-vaccin! – și ipoteze dintre cele mai trăsnite), ei bine, într-o asemenea epocă cam nebună, discursul domnului Mihăilescu a venit ca un duș rece. Foarte rece. Vă recomand să-l urmăriți integral: va deveni disponibil, foarte curând, pe YouTube. Până atunci, vă dezvălui doar că potrivit datelor și studiilor sociologice pe care le avem la dispoziție astăzi, românii nu sunt nici mai breji, nici mai blegi decât media europeană. Ce ne spun, mai clar, antropologii? Că nu suntem nici mai corupți (în epoca fanariotă, dar și în prezent am căpătat acest să-i zic „atribut de neam”), nici mai cinstiți; nici mai prietenoși sau omenoși, nici mai haini sau egoiști; nici mai curajoși, nici mai lași… și tot așa. În cele 10 minute alocate speech-ului de la TEDxCluj, domnul Mihăilescu a demontat, cu dovezi „palpabile” – analize istorice, cercetări sociologice, date strânse și comparate de pe tot cuprinsul Bătrânului continent –, toată mitologia care a fundamentat excepționalismul românesc, în bune, dar și în rele. Vai! În fapt, n-am fost nici măcar Grânarul Europei; la fel cum Bucureștiul nu a fost niciodată Micul Paris; la fel cum nici un domnitor vlah sau moldovean nu a reprezentat vreodată o piedică reală în cadrul expansionismului otoman: am fost tolerați aici din simple calcule economice și politice…, la fel cum avem o gireadă de genii naționale în materie de literatură, poezie, muzică ș.a.m.d. care cu greu au depășit granițele carpato-danubiano-pontice, aspirând spre o universalitate niciodată dobândită. Ne-a plăcut să ne alintăm și să visăm despre noi și am făcut, la nivel de imagologie populară / națională ceea ce – arată psihologii într-un studiu recent – facem la nivel de individ: ne privim în oglindă și, în funcție de dispoziția pe care o avem, ne vedem fie de 10 ori mai frumoși, fie de 10 ori mai urâți decât suntem de fapt.
(Fabricarea de mituri naționale este o etapă fundamentală pentru „buna funcționare” a psihologiei oricărui popor, o etapă care se repetă în buclă, de-a lungul istoriei, în funcție de vremuri, regimuri și oameni; la fel cum optimismul și o bună imagine despre sine fac parte din cheia reușitei în afaceri – vă spune asta orice trainer/speaker de business. A confunda vreme îndelungată mitul cu realitatea se poate transforma, însă, într-o eroare cu consecințe maligne și dramatice, pe termen lung: asta au făcut, spre exemplu, nazismul și comunismul!).
DAR AVEM VITEZĂ… Iată, însă, că la nici două săptămâni după tragerea cortinei peste TEDx-ul clujean din acest an, un politician american îl contrazice pe Vintilă Mihăilescu! Sunt, totuși, domenii în care românii excelează – poate nu tocmai în cele fundamentale, dar avem și noi, nu-i așa, meritele noastre. Bernie Sanders, unul dintre candidații Partidului Democrat la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, se lamenta într-un tweet care a devenit viral pe Internet cum că „Today, people living in Bucharest, Romania have access to much faster Internet than most of the US. That’s unacceptable and must change.” Nu vă bucurați prea tare, nici aici nu suntem tocmai fruntași: în clasamentul global al vitezelor de internet, ne situăm pe poziția 3, dacă luăm în calcul clasamentul realizat de Internet Society… sau pe poziția 11, dacă luăm în calcul clasamentul Akamai (ceva mai minuțios, citat și de Business Insider, de exemplu). Ce-i drept, în ambele topuri, SUA se află cu multe poziții în spatele României, de unde frustrarea lui Bernie.
ȘI NE VIN IDEI! De curând, Innovation Labs 2016, programul de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat, un alt eveniment remarcabil la care S&T a fost partener, a desemnat câștigătorii Hackathon-ului din București, care a avut loc la Universitatea Politehnică din București. 200 de tineri, cu zeci de idei creative pentru cele patru direcții ale programului (agricultură, cibersecuritate, sănătate și stil de viață, comerț) s-au organizat și întrecut în 72 de echipe, dintre care 24 au fost alese câștigătoare. Printre ele, am remarcat echipa Beenocular, care dezvoltă o soluție bazată pe senzori prin care apicultorii vor monitoriza automat bunăstarea albinelor din stupi, economisind zeci de ore lunar și câștigând date precise, relevante și în timp real. Inovația Beenocular constă mai ales în diagnoza bazată pe analiza sunetului. De asemenea, echipa ENTy propune un dispozitiv disruptiv pentru identificarea problemelor de echilibru, util testării periodice a profesioniștilor ce lucrează la înălțime – precum piloți, alpiniști utilitari, sau cățărători. Spre deosebire de echipamentele actuale utilizate în consultațiile ORL pentru testarea echilibrului, dispozitivul ENTy are dimensiuni reduse, este low cost și produce informații ușor interpretabile de către medici. Hackathon-ul din București a fost replicat, după închiderea ediției, și în Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.
(editorial publicat în ediția de martie 2016, nr. 54, a revistei Știință&Tehnică)