Oficiali ai Muzeului de Arheologie din Istanbul au anunțat la începutul acestei săptămâni că au efectuat cea mai mare descoperire arheologică de până acum a anului curent. Este vorba despre un gorgan tracic, vechi de 5.000 de ani, cel mai vechi descoperit vreodată pe tot cuprinsul fostei Tracii. Mai mult, pe lângă faptul că este intact, acesta a fost excavat în districtul Silivri, chiar în Istanbul.
Un raport eliberat recent de căte Departamentul pentru Protecția Artefactelor Culturale din Instanbul anunță că mormântul aparține unui războinic sau unui conducător militar renumit. Acesta ar fi venit din nord și ar fi decedat în zona Istanbulului de azi, el fiind îngropat, printre altele, alături de un vârf de suliță.
Există dovezi clare, conform arheologilor turci, că mormântul a fost ținta jefuitorilor de morminte din diferite perioade ale timpului. Din fericire, niciunul dintre aceștia nu a reușit să ajungă la camera mortuară principală. Profesorul Mehmet Özdoğan de la Departamentul pentru Arheologiei al Universității din Istanbul susține că astfel de descoperiri sunt extrem de rare. Niciunul dintre gorganele studiate de acesta de-a lungul întregii sale cariere de arheolog nu s-a dovedit intact.
Mehmet Özdoğan a mai solicitat ca rămășițele umane și artefactele descoperite în acest gorgan să fie mutate la un muzeu, acolo unde să fie expuse publicului. O decizie oficială nu a fost încă anunțată.