Cum se poate obține energie eoliană cât mai eficient? Soluția găsită de marile companii din această industrie presupune creșterea dimensiunilor palelor eolienelor, care astfel ar produce mai multă energie. Reversul medaliei aduce, însă, multe probleme structurale, de siguranță și de reproiectare a unor subsisteme.
Așa încât cei de la Vestas propun o idee inedită: eoliana multi-rotor. În parteneriat cu Universitatea Tehnică din Danemarca, Vestas a realizat un prototip funcțional, utilizând componente „second hand” – adică patru turbine fabricate între 1990 și 1997 și care au fost scoase din uzul industrial.
Pentru moment, eoliana multi-rotor are strict rol de prototip menit măsurătorilor de laborator, specialiștii dorind să investigheze provocările ținând de dinamica structurală, aerodinamică și încărcare. Măsurătorile sunt realizate cu o serie de senzori, printre care se remarcă un sistem de tip LIDAR, montat în vârful stâlpului, prin care se monitorizează cu o mai mare acuratețe fluxul de aer din fața palelor.
Conceptul de eoliană multi-rotor al celor de la Vestas are o putere mică pentru standardele de azi, de „numai” 900 kW – prin comparație, cea mai mare eoliană a momentului, produsă tot de Vestas, are o capacitate de 8 MW (ceea ce poate alimenta 7.500 de gospodării anual). Dar asta mai înseamnă și un stâlp cu o înălțime de 220 de metri, în timp ce diametrul rotorului se cifrează la peste 160 de metri. Lucruri care implică mari probleme tehnologice.
În cazul eolienei multi-rotor, fiecare rotor are un diametru de numai 29 de metri, ansamblul fiind plasat pe un singur stâlp de susținere, de 74 de metri înălțime, prin intermediul unor grinzi mobile și a unui sistem din cabluri flexibile, inspirat din construcția podurilor. Totul pare complicat, dar a fost posibil datorită noilor tehnologii de modelare computerizată.
Rămâne de văzut dacă acest prototip își va demonstra viabilitatea sau vor fi necesare alte soluții pentru eficientizarea utilizării energiei eoliene. Unul dintre avantajele principale ale propunerii celor de la Vestas ar putea fi chiar reutilizarea eolienelor vechi, așa încât energia eoliană se anunță un domeniu realmente promițător în viitorul apropiat.