Dacă ai visat întotdeauna să contribui la știință și să descoperi obiecte cosmice necunoscute, Agenția Spațială Europeană (ESA) îți oferă o oportunitate interesantă. În colaborare cu Galaxy Zoo, a lansat un proiect ambițios de știință cetățenească pentru a clasifica zeci de mii de galaxii fotografiate de telescopul spațial Euclid. Acest proiect nu numai că le oferă pasionaților de astronomie șansa de a participa la o misiune spațială majoră, ci joacă, de asemenea, un rol crucial în cercetarea materiei întunecate și a energiei întunecate, două dintre cele mai profunde mistere ale Universului.
Lansat în iulie 2023 și operațional din februarie 2024, telescopul spațial Euclid este o piesă centrală a misiunii ESA de a explora aspectele invizibile ale Universului nostru. Misiunea sa este de a studia impactul materiei întunecate și al energiei întunecate, numite colectiv „Universul Întunecat”, asupra Universului vizibil. Pentru a face acest lucru, va fotografia miliarde de galaxii și va transmite zilnic pe Pământ aproximativ 100 GB de date în următorii șase ani. Pentru a gestiona și analiza această cantitate imensă de informații, ESA face acum apel la comunitatea cetățenilor de știință.
Galaxy Zoo se află în centrul acestui proiect. De la înființarea sa în 2007, această platformă de știință cetățenească a jucat un rol esențial în clasificarea galaxiilor folosind imagini furnizate de telescoape emblematice precum Sloan Digital Sky Survey, Telescopul Spațial Hubble și Telescopul Spațial James Webb. Utilizatorii vor avea acum șansa de a lucra cu datele Euclid și de a ajuta la clasificarea galaxiilor observate. Participanților li se vor pune întrebări simple despre forma galaxiilor, cum ar fi „Este galaxia rotundă?” sau „Există brațe în spirală?” “.
Participarea dumneavoastră la acest proiect ar putea face o diferență reală. Contribuind la clasificarea galaxiilor, nu numai că îi vei ajuta pe cercetători să trimită o cantitate imensă de date, dar vei juca și un rol crucial în formarea unui algoritm de inteligență artificială numit ZooBot. Acesta din urmă este conceput în primul rând pentru a imita capabilitățile de clasificare a galaxiilor umane. Cu toate acestea, acest algoritm are nevoie de date umane pentru a învăța și a-și îmbunătăți performanța.
Această colaborare între contribuțiile umane și inteligența artificială va face posibilă clasificarea eficientă a miliardelor de galaxii observate de Euclid, ceea ce va facilita astfel crearea unui vast catalog de date pentru cercetători.