4.6
(16)

În cadrul unui studiu efectuat recent în Israel, cercetătorii au analizat modul în care microbiomul intestinal ar putea avea o legătură cu agresivitatea. Cercetătorii au făcut o descoperire destul de surprinzătoare care pune sub semnul întrebării expunerea nou-născuților la antibiotice.

Microbiomul intestinal este cel mai important microbiom din corpul uman. Acesta joacă un rol crucial în sănătatea noastră și cuprinde mii de miliarde de microorganisme care trăiesc în principal în intestine. În simbioză cu organismul, acesta face obiectul unor studii din când în când. În 2021, de exemplu, neurologii britanici au sugerat transplantul de microbiom pentru a reduce efectele vârstei asupra creierului. Recent, cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan (Israel) au afirmat că au observat o legătură între perturbările microbiomului intestinal în urma utilizării de antibiotice și creșterea agresivității. Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în revista Brain, Behavior, and Immunity.

Autorii au examinat expresia genelor în legătură cu receptorii serotoninei și ai altor neurotransmițători în mai multe regiuni ale creierului. Aceasta a identificat septul pellucidum ca fiind o regiune cerebrală importantă pentru reglarea agresivității. În plus, transplantul microbiomului fecal al sugarilor (sau microbiomul infantil) expuși la antibiotice în primii ani de viață a produs rezultate surprinzătoare la șoareci. Aceste rozătoare au prezentat o creștere a agresivității în comparație cu altele care au primit transplanturi de la sugari neexpuși la antibiotice. „Am demonstrat că microbiomul sugarului, care este perturbată în primele 48 de ore de viață, are o semnătură de durată până la vârsta de o lună și, atunci când este transplantată la șoarecii GF, duce la creșterea agresivității”, se arată în studiu. Potrivit autorilor studiului, aceste rezultate evidențiază rolul microbiomului intestinal în variația agresivității în termeni de intensitate. Există o legătură între agresivitatea crescută și epuizarea microbiomului intestinal. Cercetătorii au observat, de asemenea, schimbări semnificative în expresia genelor cerebrale și în profilurile metabolitelor urinare.

Rezultatele acestei cercetări deschid, de asemenea, ușa către găsirea de soluții, cum ar fi dezvoltarea de strategii terapeutice pentru tulburările legate de agresivitate. Cercetarea ridică, de asemenea, întrebări cu privire la riscurile utilizării antibioticelor la nou-născuți.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 16

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?