4.7
(3)

Acum aproape trei luni, consoarta a venit acasă cu un plic cu timbre de la Romfilatelia și un clasor micuț, pe care i le-a dăruit micuței noastre în vârstă de șase ani. Alma s-a bucurat enorm, așa că imediat am decis să-i hrănesc acest obicei frumos cât mai mult timp posibil.

Bineînțeles că m-a prins microbul și pe mine!

Un pic de istorie „antică”

Cred că mai mult de 80% dintre cei din generația mea sau cei mai în vârstă au colecționat timbre în copilărie. Și dacă nu timbre, atunci măcar surprize de la guma de mestecat Turbo, Fifa și alte minuni. Ce-i drept, pe atunci, în lipsa internetului și a TV-ului (TV aveam, emisiuni nu prea aveam de văzut) nu aveam multe lucruri de făcut.

Cel puțin în vacanță jucam fotbal, baschet, tenis de masă cât era ziulica de lungă, iar în pauze molfăiam de zor guma de mestecat mai mult de dragul surprizelor. Cât despre timbre, cumpăram de la poștă de fiecare dată când aveam drum pe lângă una.

Pasiunea mea pentru timbre a început de la fratele meu, cu zece ani mai mare, care avea un clasor vechi și ponosit, dar plin de minuni de timbre străine și neștampilate (neobliterate). Și cum el devenise un pic dezinteresat, i-am șterpelit mișelește agoniseala filatelică. Apoi, cu naivitatea copilului de vreo șapte sau opt ani, am început să fac schimburi total dezavantajoase.

Nu știu cum s-a abținut să mă deformeze plastic și elastic când a descoperit oroarea după doar câteva săptămâni. Totuși, am învățat atunci un lucru prețios: timbrele neștampilate sunt mai valoroase. Cât de valoroase? Nu atât de mult pe cât îmi imaginam.

Anii au trecut, habar n-am pe unde or fi clasoarele mele, probabil pierdute sau aruncate pe te miri unde. Nu contează, acum am luat-o de la capăt pentru Alma, iar pe ea am s-o învăț de la început tot ce trebuie să știe pentru a nu cădea pradă unor capcane de acest fel.

În zilele noastre…

După cum scriam mai sus, totul a început cu un plic de la Romfilatelia și un clasor A5 marca Leuhtturm. Costuri? 35 lei plicul de 50 de timbre românești, ștampilate, cu surprize și 35 lei clasorul cu 8 file – 16 pagini. Prețul plicului nu mi s-a părut atât de mare, dar după încă două plicuri aveam deja 70-80 de dubluri, adică jumătate din totalul timbrelor cumpărate! Cu alte cuvinte am plătit peste 100 de lei pentru vreo 70-80 de timbre: ENORM!

Mi-am dat seama că am nevoie de sfaturi serioase de la niște cunoscători așa că am intrat pe Facebook și am căutat un grup de filateliști. Spre surpriza mea am găsit multe, dar m-am lipit de primul găsit: „Schimb de timbre”. Am mulțumit frumos că m-au primit și le-am povestit pe scurt ceea ce am spus și aici, cu rugămintea de a-mi da niște surse de unde să pot cumpăra timbre la prețuri decente fără să mă umplu de dubluri prea mult, cel puțin la început.

Când au auzit oamenii că îmi inițiez fetița în filatelie, răspunsul a fost cu mult peste așteptări. Șase dintre membri s-au oferit pe loc să-mi trimită timbre gratuit, alții mi-au dat sfaturi și surse extrem de prețioase. Ei bine, se pare că prețul pentru timbrele obliterate românești sau străine variază între 10 și 20 de bani bucata + cheltuielile de livrare prin poștă (10 lei). Cu alte cuvinte, un lot de 100 de timbre ștampilate costă între 10 și 20 de lei, mult mai ieftin decât orice plic de la Romfilatelia.

Dublurile noastre inca nesortate

Bineînțeles, există și oameni care le vând mai scump, iar asta nu este neapărat un lucru rău. Este vorba despre cerere și ofertă, ba chiar și de diferență între serviciile oferite. Unii vânzători se oferă să creeze pachete personalizate, după țară sau tematică. Dacă vrei, de pildă, timbre cu pisici din Ungaria și Franța, va trebui să dai un bănuț în plus pentru strădanie, chiar dacă timbrele sunt ștampilate.

Ei bine, datorită prietenilor mei minunați de la „Schimb de timbre”, într-o săptămână am primit cadou peste 1.000 (o mie) de timbre pe care Alma le va descoperi treptat pe parcursul câtorva săptămâni.

M-am trezit însă cu o altă problemă în curs de rezolvare: unde pun atâtea timbre??? Clasoarele de 35 lei de la Romfilatelia nu sunt o variantă prea strălucită. Din nou, m-ar costa o avere să găzduiesc toate timbrele primite.

Ei bine, există clasoare second hand printre colecționari, dar și acolo trebuie să vânezi oferte, dar dacă dai zvon printre colecționari că tu cauți clasor nu se poate să nu primești curând vreun mesaj cu oferte. Alternativa? Clasoare noi, de 55 lei bucata A4 cu 32 de pagini de la magazinul-colecționarilor.ro.

Cât valorează timbrele tale?

Este o întrebare cu care apar în fiecare zi oameni care găsesc prin pod sau prin cotloane din casă ceea ce ei cred ca este o avere. Ei bine, în principiu, lucrurile sunt destul de simple. Există doar câteva timbre (mai puțin de zece) românești cu adevărat valoroase, din seria vestitului cap de bour unele dintre primele timbre emise de țara noastră. În rest, chiar și timbre foarte vechi nu valorează mai mult de câțiva zeci de lei.

Cu toate acestea, nu este neapărat să ai încredere în părerea vreunui filatelist care crezi că te-ar putea păcăli pentru a-ți fura „comoara”. Pe site-ul www.stampworld.com vei găsi cel mai complet catalog cu toate timbrele emise vreodată în toate țările lumii. În plus, în dreptul fiecărui timbru ai opțiunea de a-l cumpăra sau vinde. Dacă vei încerca să îl cumperi vei vedea exact cât valorează acesta. De pildă, un cap de bour din a doua emisie în anul 1858 costă doar 1.500 lei și se află în posesia unui ucrainian care îl vinde.

Capetele de bour sunt singurele cu adevarat valoroase

Site-ul smapworld.com este și foarte folositor pentru a-ți organiza propria colecție de timbre. După ce îți creezi un cont îți poți crea propriile clasoare si poți găsi timbrele pe care le ai fizic după anul în care au fost emise, în catalogul virtual.

Următorul pas

Care este următorul pas? După sortarea timbrelor vom avea o mulțime de dubluri pe care le vom oferi la schimb pentru altele, evident. Aici iar intră în joc grupul Schimb de timbre. În plus, am început derularea unui plan absolut diabolic: inocularea pasiunii de filatelist printre colegii Almei de la grădiniță. Cum? A fost de ajuns ca Alma să se ducă de câteva ori cu un clasor mic la grădiniță. DIABOLIC! J

Dincolo de orice glumă, filatelia este un obicei cu mult mai frumos și educativ (și mai puțin cotisitor!) decât colecțiile oferite de diverse magazine. Fiecare timbru spune o poveste despre istorie, despre biologie, artă, personalități de toate felurile, natură și multe, multe altele. Alma l-a recunoscut de pildă pe Iuri Gagarin într-un timbru.

Acum, în Români există cel mult aproximativ 4.000 de filateliști. Dacă aveți copii, va rog insistent să le îngroșăm serios numărul. Să nu uităm un avantaj uriaș al filateliei pentru copii: fiecare minut rezervat așezării sau sortării timbrelor este un minut câștigat în lupta cu adicția pentru smartphone sau tabletă.

Sfaturi pentru începători cu copii!

  1. Găsește un grup de filateliști pe Facebook. Eu am găsit „Schimb de timbre”, dar există multe altele, iar membrii sunt extrem de calzi și prietenoși.
  2. Cumpără cantități mari de timbre la prețuri cât mai mici până îți creezi un fond suficient de dubluri pentru a avea pentru schimburi. 10-20 bani timbrul ștampilat. Nu ai de ce să cumperi acum timbre neștampilate. S-ar putea ca micuțul sau micuța ta să se plictisească de ele (deși asta depinde și de tine) și rămâi cu ele degeaba.
  3. Cumpără clasoare second hand sau noi. La început ai nevoie de mai multe clasoare mai mici (A5 sau A4 de 16 pagini). Abia după ce treci de 1.000 – 2.000 de timbre poți să începi să cristalizezi colecțiile în clasoare mai mari. În plus, cumpără și un clasor de buzunar cu care cel mic se poate duce să facă schimb cu colegii. Nu vrei să-l trimiți cu ditamai clasorul A4 la școală și să se întoarcă cu el făcut praf sau fără timbre.
  4. Descarcă o aplicație de lupă pe smartphone (eu folosesc Flashlight & Magnifying glass). Va trebui să te uiți (măcar) la anul emisiei timbrului ca să le sortezi.
  5. Dacă te apuci de colecționarea timbrelor neobliterate va trebui să îți cumperi neapărat o pensetă, pentru a le manipula cu grijă.
  6. Creează-ți un cont pe site-ul stampworld.com. Vei putea găsi mult mai ușor timbrele pe care le ai.
  7. DUPĂ FIECARE MANIPULARE A TIMBRELOR SE SPALĂ MÂINILE CU APĂ ȘI SĂPUN! Timbrele au fost atinse de zeci, sute sau chiar mii de oameni de-a lungul timpului până au ajuns la tine.

P.S.: Alma colecționează în special căluți, pisici și cățeluși din toate țările!


Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?