0
(0)

Principiul de funcționare al unui filtru de aer dintr-o mașină este simplu: sistemul de climatizare aspiră aer din mediul înconjurător, impuritățile și noxele sunt, mai mult sau mai puțin, reținute de filtru, până când acesta se îmbâcsește și trebuie înlocuit.

Ce ne facem, însă, când aerul este foarte poluat? Tesla a lansat în premieră, pe SUV-ul electric Model X, dar și pe versiunea facelift a berlinei Model S, un foarte avansat sistem de filtrare, care a primit o titulatură demnă de filmele apocaliptice: „Bioweapon Defense Mode”. Și despre care inginerii afirmă că este inspirat din industria spațială sau a spitalelor.

În principiu, sistemul de filtrare îndeplinește cele mai drastice standarde HEPA (High-efficiency particulate arrestance), blocând intrarea în cabină a particulelor de poluare, a polenului sau a bacteriilor, în același timp realizând și o recirculare și re-filtrare permanentă a aerului din habitaclu.

tesla-bioweapon-defense-mode-filter---stiinta-tehnica-2

Pentru a demonstra cât de eficient este acest sistem de filtrare, inginerii Tesla au recurs la un test extrem: au introdus o mașină Tesla Model X într-o bulă de plastic, ermetic închisă, care a fost umplută cu aer contaminat mult peste limitele de poluare acceptabile. Conform standardelor americane, aerul este încă respirabil dacă nu se depășește o concentrație de poluanți de 12 µg/m³ – ei bine, aerul poluat din bula de plastic menționată avea o concentrație de peste 1.000µg/m³!

Inginerii chiar au fost nevoiți să poarte măști de gaze în cadrul acestui test, pentru a nu fi intoxicați de aerul poluat. După mai puțin de două minute de la activarea sistemului de filtrare Bioweapon Defense Mode, aparatele de măsură au înregistrat în mașină niveluri imperceptibile ale poluării, așa încât inginerii chiar și-au dat jos măștile, putând respira liber.

După care testul a luat o turnură neașteptată: sistemul de filtrare al mașinii a început să… curețe aerul din jurul mașinii! Așa încât, după niște zeci de minute, concentrația de particule PM2.5 din bula de plastic a scăzut cu 40%. Explicația: sistemul de filtrare aspiră aer din afara mașinii, evacuând aerul contaminat din mașină. Odată ce aerul din interiorul mașinii s-a curățat, sistemul a început să evacueze aer curat în bulă.

tesla-bioweapon-defense-mode-filter---stiinta-tehnica-3

Sună extraordinar și chiar este, dacă ne gândim că în lume există metropole unde nivelul polării a atins deja cote alarmante. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în Beijing, de exemplu, concentrația de poluanți în aerul respirabil a ajuns la circa 56 µg/m³ (de peste 4 ori mai mult decât limitele americane!), ceea ce duce la reducerea speranței de viață cu doi ani, plus creșterea exponențială a riscurilor de îmbolnăvire.

Mai în glumă, mai în serios, cei de la Tesla afirmă că sistemul lor de filtrare Bioweapon Defense Mode ar putea proteja ocupanții mașinii chiar și în cazul unui atac cu bombe chimice. Iar unele voci extremiste din domeniul protejării mediului chiar au ajuns să afirme că, dacă toate mașinile ar fi echipate cu astfel de sisteme, am putea elimina poluarea atmosferică…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?