5
(2)

Nu cu mult timp în urmă, compania mamă Google a anunțat dezvoltarea unei inteligențe artificiale (AI) capabilă să detecteze boli prin analizarea sunetelor corpului, cum ar fi tusea, strănutul și respirația.

De câțiva ani încoace, cercetarea în domeniul inteligenței artificiale pentru sănătate a făcut mari progrese. Un exemplu este inteligența artificială dezvoltată de o echipă de la King’s College din Londra, prezentată în iulie 2024. Scopul său? Să prezică apariția afecțiunilor și a simptomelor, dar și traiectoria de sănătate a pacienților.

După cum se dezvăluie într-o postare pe blog publicată la 19 august 2024, compania mamă a Google (Alphabet Inc.) se află, de asemenea, în spatele unei inteligențe artificiale foarte promițătoare. Denumită HeAR (Health Acoustic Representations), inteligența artificială în cauză ar fi capabilă să diagnosticheze boli prin ascultarea și analiza sunetelor corpului uman. Această inovație combină biologia, acustica și învățarea automată. HeAR dispune de o bază de date care conține nu mai puțin de 300 de milioane de elemente audio din întreaga lume, inclusiv sunete de tuse, adulmecare, strănut și respirație. Acestea sunt clipuri audio de două secunde care nu sunt protejate de drepturi de autor și, prin urmare, sunt accesibile publicului, în special pe platforma YouTube.

HeAR a fost dezvoltată pe baza unei constatări științifice: sunetele corpului conțin informații despre starea noastră de bine, dar și indicii, aproape imperceptibile, care pot ajuta la depistarea, diagnosticarea și gestionarea problemelor de sănătate. Această inițiativă ar putea fi foarte utilă în anumite regiuni ale lumii în care echipamentele moderne și costisitoare de diagnosticare, cum ar fi aparatele cu raze X, sunt rare. De exemplu, baza de date de inteligență artificială include sunete înregistrate în Zambia de la pacienți supuși unui screening pentru tuberculoză. HeAR a fost conceput inițial pentru a combate această boală teribilă, care a ucis nu mai puțin de 1,3 milioane de oameni în 2022, conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Într-o țară precum India, unde boala ucide aproximativ 250 000 de persoane în fiecare an, HeAR oferă deja un ajutor neprețuit. Start-up-ul local Salcit Technologies a combinat modelul realizat de Alphabet cu propria inteligență artificială (Swaasa) pentru a dezvolta o soluție pentru diagnosticarea tuberculozei. Compatibilă cu orice smartphone, inteligența artificială Swaasa poate înregistra acum o probă de tuse de zece secunde și poate oferi un diagnostic cu o fiabilitate de 94 %.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?