4.9
(7)

Într-un studiu recent, cercetătorii americani au reușit să demonstreze că este posibil să se construiască cipuri care să echipeze potențial obiecte discrete, permițând un soi de „vedere cu raze X”.

Complementary metal-oxide-semiconductor (CMOS) este o tehnologie de cipuri folosită pentru dezvoltarea componentelor electronice fotosensibile, mai exact a senzorilor specializați în imagistica de precizie. Apăruți la începutul anilor 1990, acești senzori fac acum posibilă realizarea de fotografii de bună calitate la un cost mai mic, cu o dimensiune mai mică a senzorului. CMOS au înlocuit treptat Charge Couple Devices (CCD), în principal odată cu ascensiunea smartphone-urilor.

Într-o articol publicat în revista  IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology, o echipă de la Universitatea Texas din Dallas (Statele Unite) a demonstrat că este posibil să se producă cipuri cu senzori CMOS suficient de sensibile în domeniul undelor milimetrice. Această tehnologie amintește în mod evident de razele X (carea au lungimi de undă cuprinse între 0,1 și 10 nanometri) care se folosesc, de exemplu, la portalurile de aeroport care scanează călători. Cu toate acestea, aceste dispozitive funcționează cu emițătoare și receptoare. Conform cercetătorilor americani, ar fi posibil să se vadă prin obiecte fără a instala un dispozitiv pe cealaltă parte care să emită într-un anumit domeniu de frecvență și cu unghiuri precise.

Senzorii fotografici sunt plăcuțe de siliciu fabricate asemănător cu procesoarele și cipurile prezente în computere. Totuși, cipul CMOS are următoarea particularitate: partea care conține senzorii nu este acoperită, fiind astfel expusă la frecvențele dorite. Emisiile sale de căldură sunt scăzute, la fel ca și consumul static, astfel încât imaginea de ieșire conține foarte puțin zgomot. Cercetătorii americani au demonstrat că folosind un set de pixeli optimizați, transmițătoare radio numite „matrice de fază” și amplificatoare, a fost posibilă reunirea sursei de undă (emițătorul) și receptoarele pe același modul. Cu toate acestea, spre deosebire de multe dispozitive actuale, cipul CMOS reconstruiește imaginea din reflexia undelor emise pe obiect.

Autorii studiului au demonstrat observarea la o distanță de doar un centimetru dar, conform acestora, este posibilă ajustarea capturii imaginii și adâncimea maximă a imaginii. Cu un cip optimizat, s-ar putea observa apoi interiorul obiectelor, locurilor și oamenilor, pe o distanță de câțiva metri.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?