5
(3)

Potrivit unui studiu australian recent, încălzirea globală pare să aibă un efect mai mic asupra anumitor metropole mari, supraaglomerate, supuse unei poluări puternice. Cu toate acestea, aceeași încălzire se accelerează pe întreaga planetă. Cum este posibil acest lucru și cum poate fi îmbunătățită situația? Ce se întâmplă dacă a face orașele noastre mari cât mai irespirabile ar fi o soluție pentru reducerea efectelor încălzirii globale? Această întrebare complet nebunească, însă, reflectă un fenomen foarte particular detaliat într-un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters. O echipă de la Universitatea din Melbourne (Australia) a analizat de fapt temperaturile medii în diferite locuri pe globul. Dacă încălzirea globală se accelerează pe întreaga planetă, câteva orașe mari, foarte populate și foarte poluate sunt mai puțin afectate decât anumite orașe în care aerul este mai curat.

Orașe precum Bombay, New Delhi (India) și Cairo (Egipt) sunt exemple. Concentrația de particule în aerul ambiant este de așa natură încât provoacă o blocare parțială a razelor solare. Astfel, creșterea temperaturilor încetinește, cel puțin pe termen scurt. Dimpotrivă, orașele care nu beneficiază de acest mod ciudat de a încetini radiația solară sunt în medie ridicată în ceea ce privește creșterile de temperatură.

Evident, nimeni nu crede că o astfel de situație este benefică. Într-adevăr, încetinirea creșterii temperaturilor în aceste orașe va fi temporară, dar mai ales particulele de poluare în cauză aici sunt printre cele mai periculoase pentru sănătate. Mai mult, în ziua în care aceste orașe vor putea asigura o calitate bună a aerului pe termen lung, consecințele asupra temperaturilor vor fi brutale. Cu alte cuvinte, populațiile vor avea foarte puțin timp să se adapteze la un mercur care este uneori sinonim cu un val de căldură. Pentru cercetători, politicile anumitor state în favoarea mediului vor trebui să țină cont de acest fenomen. Obiectivul va fi să nu expunem prea dur populațiile acestor orașe la o creștere bruscă și bruscă a temperaturilor. Exemplul Chinei, care a instalat tehnologii pentru a reduce emisiile de particule pe centralele sale electrice pe cărbune, este destul de grăitor.

Îmbunătățirea calității aerului este urgentă, dar purificarea aerului nu va fi lipsită de consecințe pentru locuitorii anumitor orașe foarte poluate. În primul rând, plantarea copacilor peste tot pentru a crea zone umbrite ar fi mai de dorit, purificând treptat aerul.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?