În Statele Unite, un chimist a reușit să transforme lemnul de balsa într-un material complet transparent. În plus, procesul este durabil, deoarece nu folosește niciun produs poluant. Nu s-a comunicat însă compoziția soluției utilizate pentru obținerea lemnului transparent.
Să ne amintim că fabricarea plasticului este poluantă, deoarece acest tip de material este realizat din petrol la care se adaugă produse chimice. Acest lucru are ca rezultat gaze care favorizează încălzirea globală. În ceea ce privește sticla, producția sa nu este ecologică din cauza extragerii materiilor prime necesare, ceea ce reprezintă o sursă de perturbare a ecosistemelor.
Dacă am produce lemn transparent? Ideea nu este nouă, deoarece a fost explorată destul de mult timp de mai mulți cercetători, dar un chimist a făcut recent o descoperire majoră. Bharat Baruah de la Universitatea de Stat Kennesaw (SUA) a reușit să transforme lemnul de balsa într-un material complet transparent, așa cum se arată într-un articol publicat în revista ACS Chemistry for life. Anterior, încercările de obținere a lemnului transparent s-au confruntat cu un obstacol important și anume nevoia de a utiliza rășini epoxidice sau alte materiale plastice pentru stabilizarea materialului. Echipa lui Bharat Baruah a descoperit o altă soluție: extragerea ligninei și a hemicelulozei din lemn, componentele care de obicei dau culoarea și rigiditatea lemnului.
Extracția ligninei și a hemicelulozei a făcut posibilă obținerea unui fel de cadru de celuloză, asemănător hârtiei. Cadrul, care stă la baza noului material, a fost scufundat într-o soluție ale cărei ingrediente, potrivit cercetătorilor, ar putea fi găsite într-o bucătărie. Autorii studiului nu au dezvăluit compoziția exactă a acestei soluții, cu siguranță din motive de secret industrial. Lemnul transparent rezultat în urma operațiunii a fost folosit într-o situație de viață reală, înlocuind geamul de sticlă a unei căsuțe pentru păsări. Oamenii de știință au plasat apoi construcția mică sub o lampă de căldură. Conform rezultatelor, cabina dotata cu lemn transparent a rămas relativ rece, intre 9 si 11°C mai rece decât atunci când era prezenta sticla obișnuita.
Prezentată la ultima întâlnire de primăvară a Societății Americane de Chimie desfășurată la San Diego în perioada 23-27 martie 2025, această inovație a generat un mare interes. Deoarece acest lemn transparent pare a fi durabil și nepoluant, teoretic ar fi posibil să se reducă producția de sticlă și anumite materiale plastice.