5
(3)

Într-un moment în care puține țări se pot lăuda că au aer perfect respirabil, studiile au arătat deja în trecut o corelație între poluarea aerului și complicațiile sarcinii, dar noi cercetări subliniază un impact încă puțin studiat al calității proaste a aerului. O echipă de cercetători chinezi de la Facultatea de Medicină a Universității Yan’an a descoperit într-adevăr o legătură între avorturile spontane și expunerea femeilor însărcinate la anumite tipuri de poluanți ambientali legați de arderea combustibililor fosili. În studiul lor, publicat în revista Scientific Reports, grupul a comparat ratele de avort spontan și statisticile privind poluarea aerului pe o perioadă de doi ani într-un oraș din China, iar rezultatele au fost uluitoare și înspăimântătoare.

Recent, un articol din revista Brain Medicine a dezvăluit că persoanele cu predispoziție genetică la autism și expuse la poluarea aerului în primii ani de viață au avut un risc mai mare de a dezvolta această boală în comparație cu cei cu o expunere mai mică la poluare. Ca răspuns la această cercetare, cercetătorii de la Universitatea Yan’an din China au dorit, de asemenea, să examineze dacă acești poluanți ar putea avea și un impact asupra incidenței avorturilor spontane la femeile însărcinate.

Pentru această cercetare, cercetătorii au colectat date de la stațiile de monitorizare a calității aerului din Baoji, un oraș din nord-vestul Chinei, între 2017 și 2019. Calitatea aerului acolo este în general considerată mediocră, în special din cauza unui anumit poluant, particule fine care sunt atât de mici. că pot pătrunde adânc în plămâni și pot provoca leziuni ale țesuturilor și inflamații în acest proces. Cantitatea de nanoparticule din aer variază foarte mult în funcție de sezon, ceea ce poate complica analizele. Datele culese despre poluarea aerului au fost totuși analizate în paralel cu cele a 770 de gravide internate la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Central Baoji și Spitalul Popular Baoji între 2018 și 2019 Dintre aceste 770 de femei, cu vârste cuprinse între 19 și 44 de ani, 154 au avut un avort spontan și 616 și-au dus sarcinile la termen. Cercetătorii au calculat nivelul de expunere la poluarea exterioară pentru fiecare femeie însărcinată în timpul primului trimestru de sarcină și au descoperit că un număr semnificativ dintre aceste femei erau însărcinate atunci când calitatea aerului era cea mai proastă în Baoji.

Studiul a constatat că femeile însărcinate primăvara și iarna au avut o incidență mai mare a avortului spontan decât cele însărcinate vara și toamna, ceea ce ar putea fi o dovadă puternică a unei legături între particulele fine, dioxid de carbon, sulf, dioxid de azot și avorturi spontane. Acest lucru se datorează faptului că datele de monitorizare a calității aerului arată că concentrațiile acestor poluanți au fost mai mari primăvara și iarna decât vara și toamna, deoarece locuitorii din Baoji ard cărbune pentru a-și încălzi casele în lunile reci.

Se știe deja că expunerea prelungită la aceste microparticule duce la boli pulmonare, boli de inimă și moarte prematură. De asemenea, acest lucru nu a fost de bun augur în timpul sarcinii. În plus, alte studii au arătat deja că poluanții atmosferici pot afecta dezvoltarea fătului și pot duce la greutate mică la naștere, nașteri premature, defecte congenitale, rate anormale de creștere a fătului și mortalitate neonatală. Cercetările au arătat, de asemenea, că poluarea aerului poate provoca o dezvoltare anormală a placentare, ducând la sarcini mai grave.

Experții oferă totuși mai multe explicații pentru ce poluarea aerului ar putea crește riscul de avort spontan. De exemplu, acest lucru ar putea fi pur și simplu pentru că aceste substanțe chimice perturbă hormonii sarcinii, deși ar putea fi explicat și prin capacitatea lor de a declanșa inflamații dăunătoare la femeile însărcinate.

Există mulți alți factori de risc pentru avort spontan și nu toți sunt poluați de mediu. Cercetătorii subliniază că vârsta, antecedentele de avort spontan, microbiomul vaginal, genetica și factorii imunitari pot influența, de asemenea, riscul de avort spontan. Studiul lor a evaluat acești factori independenți ai expunerii la poluarea aerului și a constatat, în continuare, că ocupația, numărul de nașteri anterioare și operații cezariene, ultimul sezon menstrual, istoricul de complicații ale sarcinii și comorbiditățile de sarcină au fost, de asemenea, factori de risc semnificativi pentru avort spontan. Deși acest studiu a identificat o legătură notabilă între trei poluanți obișnuiți ai aerului și avorturi spontane, a fost, prin urmare, precaut și nu a concluzionat clar că respirarea aerului poluat provoacă avorturi spontane. Pentru a explora în continuare această legătură și o potențială relație cauzală și pentru a trage concluzii mai încrezătoare, echipa consideră că studiile viitoare vor trebui să ia în considerare poluarea aerului din interior și să utilizeze un eșantion mult mai mare de femei însărcinate. În plus, pentru a căuta dovezi mai puternice de cauzalitate, studiile viitoare ar trebui să adopte o abordare prospectivă, urmărind mamele și incidența avortului spontan pe parcursul sarcinii lor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?