5
(3)

Recent, cercetătorii germani au descoperit coșuri înalte de câțiva metri în adâncurile Mării Moarte. Experții cred că pot dezvolta o hartă care să țină cont de acești fumători albi și, astfel, să ajute la prevenirea riscului de colaps al terenurilor din regiune.

În primul rând, să ne amintim că izvoarele geotermale sunt surse hidrotermale de adâncime situate pe axa crestelor oceanice care marchează granița dintre două plăci tectonice. Ele sunt în general asociate cu viața subacvatică luxuriantă. Cercetătorii germani au descoperit un fenomen opus: fumătorii albi, ale căror detalii au făcut obiectul unui articol științific care a apărut în revista Science of The Total Environment.

Potrivit cercetătorilor de la Centrul Helmholtz de Cercetare a Mediului (UFZ), izvoarele geotermale au fost descoperite în Marea Moartă. Formarea lor ar rezulta din cristalizarea spontană a mineralelor care provin din apele subterane. Capabile să crească câțiva centimetri pe zi, aceste izvoare geotermale măsoară în medie doi metri înălțime, deși există unele excepții care pot ajunge la șapte metri. În plus, aceste formațiuni au un diametru de doi până la trei metri, uneori mai mult.

Marea Moartă, care în realitate este un lac mărginit de Israel și Iordania, își scade continuu nivelulul, deoarece este izolată de afluenții săi. De mai bine de 50 de ani, nivelul apei a scăzut cu aproximativ un metru în fiecare an din cauza evaporării, ea însăși cauzată de condițiile extreme de căldură și secetă. Astfel, nivelul pânzei freatice este în scădere, ceea ce plasează populațiile din zonă într-o situație de stres hidric. Acviferele tind, de asemenea, să creeze noi căi prin stâncă. Acest fenomen este studiat cu precizie de echipa UFZ care i-a descoperit faimoasele izvoare geotermale.

Potrivit studiului, apa dulce pătrunde în sedimentele saline ale mării înainte de a spăla straturi de roci extrem de vechi. Aceste roci conțin în principal halit, o rocă sărată al cărei contact cu apa dulce formează apă sărată și mai precis saramură. Cert este că densitatea saramurii este puțin mai mică decât cea a apei Mării Moarte, așa că se ridică ca un jet. Sărurile dizolvate cristalizează spontan după sosirea lor, formând astfel coșurile.

Studiul sugerează că izvoarele geotermale albe ar putea juca un rol în prevenirea colapsurilor dolinelor. Dolinele, cratere formate prin carstificarea subsolului care pot măsura 100 m lățime și 20 m adâncime, sunt astăzi imposibil de prevăzut. Cercetătorii au demonstrat că aceste izvoarele geotermale se formează în locuri în care procesul de carstificare a avut loc deja. În viitorul apropiat, ar putea fi posibilă identificarea locațiilor sensibile utilizând cartografierea dezvoltată cu ajutorul datelor culese folosind sonde sau sonare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?