Primii coloniști de pe Insula Paștelui au călătorit către America de Sud, au interacționat cu locuitorii de acolo, după care s-au întors acasă. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători chilieni, care a fost publicată într-un articol din PLOS ONE.
Primii coloniști au ajuns pe Insula Pștelui în perioada anilor 1.000-1.300. În studiul din PLOS ONE sunt prezentate dovezi conform cărora unii dintre coloniști au navigat până la coasta vestică a Americii de Sud, după care s-au întors pe insulă. O asemenea călătorie implica parcurgerea unei distanțe de 3.700 km într-o călătorie care ar fi durat între una și două luni.
Cercetările anterioare au descoperit, în istoria orală a poporului de pe Insula Paștelui, relatări despre cel puțin o călătorie făcută de primii coloniști în America de Sud. În noul studiu, au fost analizate lame de obsidian descoperite într-un sit numit Anakena, cea mai veche așezare cunoscută de pe insulă. Cercetătorii au găsit cantități foarte mici de material vegetal pe aceste lame, dovadă că acestea au fost folosite pentru a procesa alimente vegetale. Analiza materialului vegetal a identificat de manioc, fructe ale arborelui de pâine, igname violet, taro, achira, ghimbir și măr tahitian. Dintre acestea, mărul și fructele de pâine din Tahiti s-au remarcat pentru că niciunul nu crește în mod natural pe Insula Paștelui – iar ghimbirul nu a mai fost văzut până acum în părți îndepărtate ale Oceaniei. Maniocul, cartofii dulci și achira s-au remarcat dintr-un motiv diferit – toate trei sunt alimente sud-americane. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că rămășițele de cartofi dulci au fost găsite în cele mai adânci părți ale sit-ului, ceea ce sugerează că au ajuns pe insulă în primii ani ai așezării. Din acet motiv cercetătorii chilieni au ajuns la concluzia că primii coloniști ai Insulei Paștelui s-au aventurat în America de Sud și au revenit acasă, poate de mai multe ori. În plus, ei sugerează că o parte din alimentele pe care le-au adus cu ei au fost plantate și folosite pentru a cultiva culturi în anii următori.