Mai multe mandibule umane pictate au fost descoperite într-un sit arheologic mexican situat în valea Oaxaca din sudul acestei țări. Alături de acestea, mii de figurine antropomorfe și zoomorfe, alături de peste o mie de fluiere, au fost excavate în același sit. Vârsta acestora este de peste 1.300 de ani, susțin arheologii implicați în proiect.
Jeremias Pink, unul dintre arheologii care a condus săpăturile din Valea Oaxaca, este de părere că mandibulele nu aparțin unor prizonieri, așa cum s-a crezut inițial, ci unor rude decedate ale celor care le-au creat și purtat. Era, în opinia specialistului american, o formă de celebrare a memoriei defuncților. Este cert că situl a fost locuit continuu pentru cel puțin 400 de ani de către familii înrudite între ele. „Cel mai probabil, oamenii pătrundeau în morminte și aduceau de acolo rămășițe umane pe care le modificau pentru a le transforma în bijuterii”, afirmă Jeremias Pink.
O astfel de practică nu era una neobișnuită în America Centrală precolumbiană, chiar dacă în alte părți ale lumii este privită, chiar și raportat la acea perioadă, ca o ciudățenie. De altfel, și astăzi, în Mexic, există o sărbătoare numită „Ziua Morților”, o sărbătoare în care strămoșii sunt celebrați, deși resturile lor nu mai sunt exhumate.
Pe de altă parte, din cele circa 3.000 de figurine și aproape 1.600 de fluiere, nici măcar un singur exemplar nu a fost descoperit întreg. Este cert că acestea au fost sparte într-un ritual care nu a fost explicat până astăzi. De altfel, concluziile specialiștilor urmează să fie publicate cât de curând într-un studiu științific.