4.5
(4)

Un vaccin  experimental împotriva variolei maimuței (mpox) realizat de laboratorul Moderna a Avut o eficacitate mai mare decât vaccinurile actuale, în reducerea simptomelor și a duratei bolii, potrivit unui studiu pe animale ale cărui rezultate au fost publicate în revista Cell. Acest anunț vine în timp ce Africa se confruntă cu o reapariție a mpox, care odată cu apariția unei noi variante (1b) a făcut ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declanșeze cel mai înalt nivel de urgență pe 14 august.

Cercetătorii au folosit tehnologia ARN mesager pentru a încerca să găsească un vaccin împotriva mpox care să fie extrem de eficient și sigur, a declarat virologul și autorul principal al studiului, Jay Hooper, de la Institutul de Medicină, pentru cercetarea medicală a bolilor infecțioase din Armata SUA. Vaccinurile împotriva mpox au fost dezvoltate inițial pentru a combate variola umană, o boală mortală care a fost declarată eradicată de OMS în 1980. Vaccinul comercializat în prezent sub numele de Jynneos în Statele Unite, Imvanex în Europa și Imvamune în Canada este compus dintr-un virus „viu atenuat”, ceea ce înseamnă că virusul a fost slăbit pentru a nu transmite boala oamenilor. Dar, folosind un virus atenuat, de asemenea, este mai puțin protector decât vaccinul de generație mai veche ACAM2000, care însă nu este recomandat tuturor, din cauza efectelor sale secundare. Noul vaccin cu ARN mesager de la Moderna include instrucțiuni genetice care antrenează sistemul imunitar să recunoască patru antigeni care permit virusului să se atașeze de celule. Laboratorul american folosește aceeași tehnologie pentru vaccinul său împotriva coronavirusului, care este foarte sigur și eficient.

Ca parte a acestui studiu, șase macaci au fost vaccinați cu vaccinul cu ARN mesager, iar alți șase au primit o injecție cu vaccinul comercializat în prezent. La opt săptămâni după prima injecție, cei 12 macaci au fost expuși la o tulpină mortală de mpox. Un alt grup de șase macaci nevaccinați au fost, de asemenea, expuși la virus. Toate maimuțele vaccinate au supraviețuit și cinci dintre cei șase macaci nevaccinați au murit. „Dar dacă ne concentrăm în mod special pe rezultatele vaccinului cu ARN mesager, ceea ce am văzut a fost foarte surprinzător și interesant”, a declarat Galit Alter, virolog și imunolog de la Moderna, un alt autor al studiului. Primatele vaccinate cu ARN mesager au pierdut mai puțin în greutate și au avut mai puține leziuni decât cele injectate cu vaccinul atenuat. În plus, vaccinul cu ARN mesager a redus perioada în care leziunile au fost vizibile la macaci cu aproape 10 zile. Încărcătura virală din sânge și tampoane în gât a fost, de asemenea, mai mică, ceea ce ar sugera că reduce și riscul de transmitere.

Noul vaccin, numit mRNA-1769, este acum în curs de studii clinice inițiale pe oameni în Marea Britanie, pentru a se asigura că este sigur.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?