Chimiștii italieni, coordonați de Roberto Cingolani, director al Institutului Tehnologic Italian (IIT) din Genova, au folosit nanotehnologia pentru a realiza hârtie impermeabilă, magnetică și antibacteriană.
Cingolani și echipa sa au creat un polimer din monomeri, sau particule conținute de hârtie, și nanoparticule obținute în laborator. Polimerul a fost apoi amestecat într-o soluție pentru a crea o „matrice polimerică”, ce poate fi aplicată hârtiei prin injectare, prin rulare, prin înmuiere, sau prin pulverizare.
În funcție de tipurile de nanoparticule adăgate matricei polimerice, hârtia va deprinde diferite proprietăți. În cazul unor nanoparticule de oxid de fier, spre exemplu, hârtia va deveni magnetică. De asemenea, nanoparticulele coloidale supermagnetice din ferită de mangan fac posibilă o hârtie în același timp impermeabilă și magnetică. Hârtia poate deveni și fluorescentă prin aceleași mijloace.
Soluția nu îmbracă hârtia ca pe un întreg ci creează un fel de cochilie moale în jurul fiecăreia dintre fibrele hârtiei, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi în continuare folosită în moduri obișnuite. Proprietățile hârtiei nu sunt în niciun fel alterate, ea rămânând imprimabilă.
Procesul este adecvat și pentru produse finite, nu doar pentru hârtie simplă – așa cum ar fi bancnotele, sau tapetul – ceea ce îi sporește simțitor aria de aplicații. Proprietățile antibacteriene sunt importante pentru împachetarea alimentelor și pentru aplicații medicale. Hârtia fluorescentă și magnetică poate fi folosită pentru siguranța și pentru protecția valutei, sau a diferitelor documente. Iar hârtia impermeabilă poate fi folosită pentru a proteja documentele de moștenire culturală.