0
(0)

Noi imagini prelevate de pe munţii planetei Marte ar putea constitui ce mai bună dovadă a prezenţei unor ape curgătoare, element esenţial pentru sustenabilitatea vieţii, pe Planeta Roşie. Seria de fotografii efectuate de sonda de recunoaştere a NASA pe Marte arată numeroase lungi şiroaie de câţiva metri lăţime.

 

Acestea pornesc de pe aflorimentul stâncilor şi curg sute de metri de-a lungul pantelor abrupte până în zonele joase de câmpie.

\"(w540)

Urmele şuvoaielor de apă apar pe coamele dealurilor încălzite de căldura solară în perioada verii, curg în jurul obstacolelor, despărţindu-se în mai multe braţe, apoi unindu-se din nou – o dată cu apariţia sezonului rece însă, ele tind să se estompeze. Acest comportament sugerează, potrivit cercetătorilor, o compoziţie de nămoluri îngheţate.

Richard Zurek, de la Laboratoarele NASA afirmă că apariţia acestor urme este puţin probabil să fie datorată unei altfel de substanţe decât una fluidă. Cu toate acestea, ele apar deja în perioade în care ar fi prea frig pentru existenţa în stare lichidă a apei.

O explicaţie a acestui fenomen aduce profesorul Alfred McEwen de la Laboratorul de Studiu Lunar şi Planetar al Universităţii din Arizona – salinitatea ridicată a apei, care îi reduce cu mult temperatura de îngheţ, asemănător oceanelor de pe Terra. În continuare, McEwen susţine că astfel putem avea într-adevăr de-a face cu apă – cu toate implicaţiile ce decurg din acestea referitoare la posibilitatea existenţei vieţii extraterestre. În acest sens, şi dr. Lewis Dartnell, astrobiolog al Universităţii din Londra, independent de acest studiu, afirmă că „apa lichidă este absolut esenţială vieţii, putând găsi viaţă în orice colţişor umed de pe Pământ…de ce nu am putea găsi în deşerturile planetei Marte microorganisme supravieţuitoare în perioadele scurte de vară în care această apă descoperită ar fi lichidă”.

\"(w540)

În susţinerea celor de mai sus, vine şi declaraţia unui alt profesor independent de acest studiu, Shiladitya DasSarma, de la Universitatea din Maryland: „aceste descoperiri pot indica prezenţa unor mari lacuri sărate subterane pe Marte…avem posibilitatea să studiem microorganismele halofile (care se dezvoltă în mediile sărate) de pe Pământ, nefiind exclus ca unele asemănătoare să populeze şi planeta învecinată, mai ales că sunt renumite ca fiind rezistente la condiţii extreme”.

Sonda Spaţială de Observare Marţiană a NASA a fost lansată în anul 2005 de la Cape Canaveral, cu misiunea de a căuta dovezi ale existenţei apei pe planeta Marte. Este dotată cu cea mai performantă cameră foto trimisă vreodată în spaţiu – în timp ce versiunile anterioare nu puteau identifica obiecte mai mici de dimensiunea unui autobuz, aceasta poate găsi obiecte de dimensiunea unei măsuţe.

Sursa

Sursa Foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here