Cercetătorii germani au stabilit un nou record pentru cel mai puternic câmp magnetic obținut vreodată, în cadrul Laboratorului High Magnetic Field, din Dresda (HZDR).
Cu ajutorul unui bobinaj de cupru în multiple straturi având dimensiunile unei găleți de apă și cântărind 200 de kilograme, specialiștii au reușit să creeze o inducție magnetică de 91,4 tesla preț de câteva milisecunde, depășind recordul anterior, de 89 tesla.
Valoarea este uriașă, deoarece, susțin cercetătorii, un bobinaj din cupru standard, de mare putere, ar fi rupt în bucăți de o inducție magnetică măsurând 25 de tesla. Acest lucru se întâmplă deoarece câmpul magnetic și curentul electric ce îl creează se propagă în sensuri opuse la energii foarte mari.
Curentul care circulă prin bobinaj generează câmp magnetic, care acționează tocmai împotriva electronilor care circulă prin angrenaj. Cu cât curentul este mai puternic, cu atât câmpul magnetic i se opune mai tare, iar odată ce curentul depășește o anumită regiune, magnetul se dezintegrează pur și simplu.
Însă progresul tehnologic al omenirii necesită magneți tot mai mari și mai puternici. Cu ajutorul lor ne putem testa și putem caracteriza cu o mai mare precizie materialele pe care le creăm în laboratoare, obiecte precum superconductorii. Pentru a face ca magnetul lor să reziste la un câmp magnetic de peste 90 de tesla, echipa HZDR a înfășurat bobinajul într-un corset special confecționat din fibre cu mare rezistență la întindere, folosite în general pentru armurile antiglonț.
Acestă tehnică le-a oferit anterior un mic bobinaj cu suficientă rezistență încât să facă față unei inducții magnetice de 50 de tesla vreme de două sutimi de secundă. Așadar, au făcut ceea ce pare firesc și au mai adăugat un magnet, înfășurând un al doilea bobinaj din cupru, de asemenea încorsetat în fibra specială ca și primul. Al doilea magnet, mai mare, poate suporta un câmp magnetic de numai 40 de tesla dar, combinat cu rezistența celui dintâi, rezultă un magnet din două bucăți capabil să genereze un câmp magnetic cu valoarea de 90 de tesla.
Credit foto US Navy