Cei mai mici cititori ai Bibliotecii Naţionale sunt invitaţi să descopere un spaţiu magic, cu cele mai amuzante jucării, cărţi şi jocuri. Copiii şi părinţii pot participa la concerte de pian, ateliere de lectură, robotică, colaj, piese de teatru, storytelling etc.
Iată mai jos programul detaliat, pe zone și pe acțiuni:
Spaţiul „Scriptoriumˮ – parter
10:00-11:00
Pian pentru bebeluşi, program patronat de Biblioteca Naţională, organizat de Agenda Culturală PENTRU COPII, în parteneriat cu Şcoala de muzică „VOCE şi PIANˮ.
Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ – mezanin
9:00-10:00
Lectură „la liberˮ pentru copii şi părinţi (activitate care se va putea desfășura și în micile pauze dintre activităţile programate în cursul zilei).
10:00-11:00
„Teatrul din Podul Meuˮ prezintă Pe nisip – un spectacol pentru grupa de vârsta 1-3 ani.
Spectacolul este construit în jurul poveştilor care se nasc într-o zi de joacă în nisip, în jurul obiectelor găsite pe o plajă, nu neapărat însorită. Şi, pentru că este un spectacol de învăţare creativă, de această dată în centrul atenţiei vor fi FORMELE, puse în scenă în cel mai creativ mod cu putinţă. La final, cei mici vor avea parte de o experienţă senzorială nisipoasă…
Într-o zi am mers la plajă – ce cuvânt ciudat, ce loc interesant, ce lume colorată. Am atins ceva moale şi, în acelaşi timp, aspru. Se numea nisip. Şi ce ciudat, în nisip poţi băga mâna şi poţi găsi diverse lucruri – scoici, vietăţi marine, hârtiuţe din care poţi face jucării. În fiecare scoică am închis o poveste. Ce se întâmplă mai departe, vă aşteptăm să aflaţi…
11:00-12:00
Magda Condurache şi Clubul de Teatru pentru Copii „MEZZETINOˮ vă invită la un Curs demo cu jocuri teatrale şi exerciţii de dicţie şi, în funcţie de timp – lectură pe diferite voci!
În paralel: Lectură „la liberˮ pentru copii şi părinţi.
12:00-13:00
Teatrul „la Cinemaˮ prezintă Lupul buclucaş – teatru de păpuşi pentru copii. Distribuţie: Gabriel Arsenie, Sabina Arsenie. Durata: 45 de minute.
A fost odată un lup care a încurcat poveştile. Cum?! Nu se poate! Baaaa daaaa, e foarte simplu: s-a rătăcit pe străzile poveştilor! În loc să ajungă la Bunicuţa, a ajuns la cei trei purceluşi şi era atât de derutat, încât a uitat cu desăvârşire ce să spună şi ce să facă.
Şi credeţi că asta e tot?… Nici gând! Mai rău e că s-a făcut de râs în faţa copiilor. Aceasta este povestea lupului nostru – un spectacol-parodie cu păpuşi şi costume tradiţionale româneşti, care vor încânta publicul spectator.
13:00-14:00
Teatrul „Coquetteˮ prezintă Moment de dans şi improvizaţie cu marionete, de 20 de minute, în continuarea programului copiii având ocazia să atingă şi să înveţe să mânuiască marionetele şi, de asemenea, să participe la o sesiune foto cu Charlie, Ciupicu şi balerina Charlotte.
14:00-15:00
Echipa de la „Micile emoţii mariˮ vă invită la lectura cărţii Miracol în lumea emoţiilor – despre emoţii şi neuroştiinţă pe limba copiilor şi a părinţilor: o carte bazată pe metode şi studii dovedite. Copiii vor fi invitaţi să citească, la rându-le, din carte. Va fi o experienţă interactivă. Durata: 40 de minute.
15:00-16:00
Teatrul „Coquetteˮ prezintă Moment de dans și improvizaţie cu marionete, de 20 de minute, în continuarea programului copiii având ocazia să atingă și să înveţe să mânuiască marionetele şi, de asemenea, să participe la o sesiune foto cu Charlie, Ciupicu şi balerina Charlotte.
În paralel: Lectură „la liberˮ pentru copii și părinţi.
16:00-17:00
Clubul „Creativˮ propune Atelierul de creaţie (colaj) pentru copii.
Colajul este cea mai simplă tehnică de exprimare artistică, însă el poate transmite cel mai bogat mesaj. În cadrul atelierului, copiii vor realiza colaje folosind fragmente din ziare şi reviste (pe care le pot aduce şi de-acasă). Acest atelier urmărește să antreneze aptitudinile artistice ale copiilor şi, în acelaşi timp, să le stimuleze creativitatea.
Numărul maxim de participanţi: 10 copii, cu vârste între 5-10 ani. Durata: 1h; 10 copii; vârsta: 5-10 ani. Aici se fac înscrierile
În paralel: Lectură „la liberˮ pentru copii şi părinţi.
17:00-18:00
Echipa de la „Micile emoţii mariˮ vă invită la lectura cărţii Miracol în lumea emoţiilor – despre emoţii şi neuroştiinţă pe limba copiilor şi a părinţilor: o carte bazată pe metode și studii dovedite. Copiii vor fi invitaţi să citească, la rându-le, din carte. Va fi o experienţă interactivă. Durata: 40 de minute.
18:00-19:00
„MiniArtShow” by Ioana Ginghina, alături de Editura Humanitas, vă invită să intraţi într-o poveste dedicată întregii familii. Durata: 30-40 minute.
Haideţi să faceţi cunoştinţă cu Jojo, un pisoi năzdrăvan, care e un mare cititor de cărţi de poveşti. În ultima vreme, are de furcă cu ditamai monstru de culoare verde, pe care nu-l vede nimeni în afară de el. Dacă sunteţi pregătiţi să-i întâlniţi pe Jojo şi pe Monstru, atunci nu rataţi întâlnirea cu noi!
19:00-20:00
Oana Jindiceanu – mamă, actriţă şi blogger la Mama are Blog – va citi din cartea „Eu sunt cel mai puternicˮ, de Mario Ramos, apărută la Editura Frontiera.
Cui i-e frică de Lupul cel Rău? Nouă, cu siguranţă, nu! Chiar dacă suntem mici, avem pe cineva mare care ne iubeşte şi ne ocroteşte de tot răul din lume! O poveste minunată, ca o plimbare – dar nu prin pădurea de copaci, ci prin pădurea de poveşti, în care te întâlneşti cu Scufiţa Roşie, cu Cei Şapte Pitici şi Cei Trei Purceluşi şi… cu multe alte surprize! Cine este cel mai puternic? Ei bine, lupul o ştie deja! Păzea!
20:00-21:00
Şcoala de Artă Teatrală „Învaţă să fii tuˮ vă invită la o serie de Jocuri interactive care dezvoltă atenţia, viteza de reacţie, dicţia, comunicarea, integrarea în grup.
Atelierul de Artă Teatrală „Învaţă să fii tuˮ îşi propune să te ajute să înveţi să te foloseşti de resursele proprii la capacitate maximă. Conştientizează-şi aptitudinile şi ridică-le la rang de calităţi incontestabile. De ce facem teatru? Cu ajutorul jocurilor inspirate din Arta Teatrală, reuşim să ne armonizăm mai uşor şi mai rapid cu un grup nou. Jocurile sunt menite să ne ajute să ne integrăm, să ne adaptăm unui spaţiu necunoscut, să ne exprimăm părerile clar şi concis, să devenim conştienţi de gândurile şi de stările pe care le generăm – „Învaţă să fii tuˮ împreună cu noi!
Holul Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ
Între orele 17:00-21:00, holurile care dau spre Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ se vor transforma într-o adevărată tabără de munte (cu corturi, lanterne şi tot tacâmul), sub bagheta magică a echipei de la NoGravity Club, care propune copiilor următoarele activităţi:
- Ateliere de paleontologie Exploratorii de Fosile, în cadrul cărora echipa NoGravity va prezenta celor mici dinozaurii care au trăit pe teritoriul României; fiecare atelier durează cca. 20 de minute, cu o pauză de minimum 10 minute; timp total alocat: 3,5 ore, cu un număr maxim de 7 repetări; număr maxim de participanţi/atelier: 12 copii.
- Ateliere de educaţie montană NoGravity Explorer, în cadrul cărora echipa NoGravity le va vorbi copiilor despre conduita adecvată şi sigură în cadrul drumeţiilor pe munte; fiecare atelier durează cca. 20 de minute, cu o pauză de minimum 10 minute; timp total alocat: 3,5 ore, cu un număr maxim de 7 repetări; număr maxim de participanţi/atelier: 12 copii.
Sala de lectură pentru copii și tineret „Ionel Teodoreanuˮ – etajul I
18:15-19:15
Clubul „Creativˮ propune Atelierul de robotică, în care se va face o demonstraţie cu roboţi construiţi şi programaţi de copiii participanţi. Suportul pentru realizarea şi programarea roboţilor este de ultimă generaţie, sisteme oferite şi în programul educaţional. Elementele de programare sunt prezentate într-un mod plăcut şi relaxant, prin joacă.
În cadrul activităţilor de învăţare propuse, copiii vor fi implicaţi în îndeletnicirile pe care le adoră: să construiască şi monteze diverse ansambluri funcţionale, inclusiv cu valenţe estetice; să utilizeze calculatorul și să navigheze pe internet; să pună întrebări şi să interacţioneze cu ceilalţi copii. În acest fel, ei se implică activ, în mod natural, prin joacă, în procesul de învăţare, fiind îndrumaţi de cadre specializate.
Număr maxim de participanţi: 12 copii, cu vârste între 8-10 ani, în echipe de câte 4.
19:30-21:30
Harry Potter ne va „înspăimânta” în nocturnă prin vrăji şi magie. Vom intra împreună într-o lume fantastică, plină de suspans şi ne vom lăsa vrăjiţi de pesonajele care însufleţesc atmosfera. Veniţi cu toţii la Biblioteca Naţională, la Sala de Copii şi Tineret, pentru a petrece o noapte plină de farmec.
Pe lângă vizionarea filmului Harry Potter, veţi fi invitaţi la un joc intitulat Micul detectiv: prin indicii lăsate în răvaşe, veţi descoperi, răsfoind cărţile pentru copii, personajele preferate şi cum se fac vrăjile în lumea lui Harry Potter. O expoziţie cu volumele autoarei britanice J. K. Rowling aşteaptă să fie explorată de toţi cei care ne vizitează.
22:00–24:00
Ateliere de paleontologie şi geologie Exploratorii de Fosile, pentru familie şi adulţi, în care echipa NoGravity va prezenta zone de interes geologic şi paleontologic din România, ideale pentru excursiile în familie: video-proiecţii şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
Timp estimat/prezentare (inclusiv sesiunea de întrebări şi răspunsuri): 30 de minute, cu o pauză între prezentări de minimum 10 minute; timp total alocat: 2 ore, cu un număr maxim de 3 repetări; număr maxim de participanţi/atelier: 20 de adulţi.