Documentele antice egiptene au pomenit despre un atentat îndreptat împotriva faraonului Ramses al III-lea (1186-1155 î.Hr.), însă nicio dovadă care să ateste că acesta a și reușit nu a fost găsită. Asta până în anul 2012, an în care, în urma unei tomografii computerizate, cercetătorii egipteni și-au putut da seama că gâtul faraonului fusese tăiat cu un obiect ascuțit, traheea și esofagul fiindu-i secționate. Însă un nou set de teste a scos la lumină și alte detalii despre asasinarea lui Ramses al III-lea.
Ramses a fost atacat de cel puțin doi asasini, afirmă egiptologul Zahi Hawass, cel care a descoperit o nouă rană pe trupul defunctului faraon. Mai precis, o parte a degetului mare de la picior a fost retezată cu un obiect dur care a dus și la fracturarea degetelor, cel mai probabil un topor. Rana nu a apucat să se vindece, cel mai probabil fiind cauzată în momentul morții. Iar concluzia este că unul dintre ucigași l-a atacat din față pe faraon, în timp ce altul s-a strecurat în spatele acestuia, tăindu-i gâtul.
Din manuscrisele vremii a reieșit că acest complot a fost pus la cale de una dintre soțiile lui Ramses al III-lea, Tiye, și fiul acesteia, Pentawere. Fiind unul dintre favoriții la tronul Egiptului, după Ramses al IV-lea, Pentawere ar fi putut ajunge faraon dacă atât Ramses al III-lea, cât și Ramses al IV-lea, ar fi fost uciși. Cel de al doilea complot nu a mai apucat să fie pus în practică. Ramses al IV-lea a fost înscăunat imediat după moartea tatălui său, iar Tiye, Pentawere și alți conspiratori au fost arestați și executați. Documentele antice susțin că Pentawere și-a luat singur viața, spânzurându-se.
Dr. Zahi Hawass este de părere că preoții care au dus la capăt procesul de mumificare al faraonului au făcut tot posibilul pentru a ascunde rănile. Ca urmare, locul amputării degetului a fost acoperit cu mult mai multă rășină decât în mod normal, motiv pentru care senzorii nu au putut pătrunde până acum prin acest strat, pentru a releva rana.