Prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO a fost completată ieri de Comitetul Patrimoniului Mondial cu: Trinaţionala Sangha, Lacurile Ounianga, din Ciad, situl Chengjiang, Pădurea de Stânci Lena, din Rusia, Munţii Ghats de Vest din India şi Laguna Sudică din Rock Islands, din Palau.
Trinaţionala Sangha este o reţea de parcuri naţionale, aparţinând statelor africane Camerun, Republica Centrafricană şi Republica Congo. Include o varietate peisagistică, păduri şi râuri, care găzduiesc o diversitate de plante şi animale. Aici se regăsesc cele mai mari populaţii de elefanţi de pădure (Loxodonta cyclotis) şi maimuţe mari, multe din ele aflate pe cale de dispariţie.
Lacurile Ounianga, din nord-estul Ciadului, naţiune care astfel îşi face debutul pe prestigioasa listă, consistă din 18 lacuri de apă dulce, aflate în chiar secetoasa Sahară.
Situl Chengjiang, aflat în apropierea oraşului Kunming, din provincia chineză Yuann, este o dovadă a apariţiei, diversificării speciilor şi dezvoltării evoluţioniste, perioadă cunoscută ca „explozia” Cambriană, ce a avut loc în urmă cu peste 530 milioane de ani. La Chengijang se regăsesc fosile ce pot fi cheia înţelegerii evoluţiei vieţii pe Terra.
Parcul Natural Pădurea de Stânci Lena, o serie de formaţiuni stâncoase de-a lungul Râului Lena, găzduieşte o varietate de plante şi animale rare, precum Veveriţe Siberiene, Căprioara Siberiană, alături de peste 99 de specii de păsări. Fiind localizată în Yakutia, zona are un climat continental extrem, temperaturile variind de la -60°C iarna la +40°C vara.
Zonele protejate din regiunea Munţilor Ghats de Vest din India, în suprafaţă de 160.00km², includ munţi, râuri şi cascade ce găzduiesc mamifere pe cale de dispariţie.
Ultima intrată pe Lista Patrimoniului Mondial este situl marin Laguna Sudică din Rock Islands, Palau.