Rețeaua rutieră a Europei este coloana vertebrală a economiei sale. Construită în cea mai mare parte după cel de-Al Doilea Război Mondial, întreținerea extinsă a acesteia este esențială, deoarece se apropie de sfârșitul duratei sale de viață. Volumele tot mai mari de trafic și lucrările rutiere tot mai frecvente duc la blocaje în trafic, întârzieri în transportul de mărfuri și riscuri pentru lucrătorii rutieri. Toate acestea pun o presiune uriașă asupra guvernelor și autorităților rutiere. Autoritățile responsabile de autostrăzi sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a găsi tehnologii eficiente din punct de vedere al costurilor, care să reducă la minimum timpul necesar ca lucrătorii rutieri să fie pe șantier.
Proiectul de cercetare OMICRON a dezvoltat ceea ce s-ar putea numi „platformă robotică modulară” care poate efectua mai multe sarcini de întreținere a drumurilor. De exemplu, o platformă robotizată poate instala bariere de siguranță, semnale, colecta conuri de circulație, sigila unele fisuri rutiere și îndepărta vopseaua rutieră folosind lasere. În viitor, lucrătorii care ar fi putut lucra pe marginea drumului vor putea utiliza tehnologia realității augmentate și a realității virtuale pentru a controla platforma robotizată de la o distanță sigură. „Este cu siguranță o experiență nouă”, Daniele Bulli, tehnician operațiuni rutiere, la Autostrade per L’Italia. „Poate că putem face ca operatorul să fie în siguranță, deoarece nu mai suntem pe drum.”
Proiectul a dezvoltat, de asemenea, instrumente digitale puternice pentru a sprijini procesul decizional cu privire la problemele prioritare, pe baza datelor detaliate din tehnologiile de inspecție. O abordare este tehnologia dronelor pentru a scana în siguranță infrastructura rutieră, cum ar fi podurile și tunelurile, pentru a găsi probleme cum ar fi fisuri de doar câțiva milimetri. Folosind sistemul de poziționare globală și alte tehnologii pentru sincronizarea dronelor, inspecțiile care altădată durau ore sau zile pot fi finalizate acum într-o fracțiune din timp. Acest lucru reduce perturbarea traficului, precum și riscul pentru lucrători.
Un partener spaniol din cadrul proiectului a testat această tehnologie pentru a inspecta un pod din Italia. „Am avut nevoie de trei minute pentru a finaliza misiunea”, a declarat Álvaro Caballero cercetător la AICA, Universitatea din Sevilla. „În trei minute, am fost capabili să spunem că „podul este în regulă””.