Toţi câinii aparţin aceleiaşi specii, având doar fenotipuri diferite. De multe ori, apariţia unei noi rase de câine se face în funcție nevoia şi de cererile crescătorilor – aceasta poate duce însă la anumite probleme de sănătate ale rasei. Probabil cea mai afectată de probleme de sănătate rasă canină este buldog-ul…
Buldogii sunt renumiţi pentru problemele lor de respiraţie, datorate formei capului. De asemenea, au probleme legate de mişcare, nu se pot împerechea şi nici nu pot naşte fără asistenţă.
Având toate aceste probleme în vedere, unii veterinari doresc o „reproiectare” genetică a rasei buldog, o îmbunătăţire a sa, cu mai puţine pliuri ale pielii, şolduri mai late, o coadă mai lungă şi un corp mai suplu. Asociaţii precum American Kennel Club şi Bulldog Club of America nu sunt foarte încântate de aceste modificări, susţinând că noua rasa nu va mai fi una de buldog.
Astfel, întreaga discuţie despre nevoia de îmbunătăţire a buldogilor sau acceptarea aspectului lor simpatic tinde să devină una despre corectitudinea şi nevoia modificărilor genetice asupra animalelor. Constituie astfel de practici o nevoie reală, o binefacere pentru animale sau mai degrabă metode de a efectua necrutăţoare experimente asupra necuvântătoarelor?